Couperose: oorzaken & oplossingen

Carenschoice:

Couperose is een volledig onschuldig verschijnsel wat vaker voor komt bij vrouwen dan bij mannen. Je kunt het herkennen aan rode vlekken in het gezicht die ontstaan doordat de bloedvaatjes beter zichtbaar worden. Hierdoor kan het zijn dat het lijkt alsof je altijd aan het blozen bent.

Veel vrouwen maken zich zorgen over hun uiterlijk wanneer dit verschijnsel optreedt. Het kan daarom ook een goede keuze zijn om een couperose behandeling te ondergaan. Maar wat is het precies en wat kan je er tegen doen? We vertellen je er op deze pagina meer over!

couperose

Wat is couperose?

Couperose is een huidaandoening die ervoor zorgt dat er rode vlekken ontstaan in het gelaat. De aandoening treedt meestal rond het 30e jaar op en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het is goed om te weten dat het volledig onschuldig is en geen nare gevolgen met zich mee kan brengen. Echter kan het wel ooit vervelend zijn, aangezien het uiterlijk hierdoor veranderd.

In de meeste gevallen ontstaan de rode vlekken op de wangen, waardoor het net lijkt of je altijd aan het blozen bent. Daarnaast kan de huidziekte ook voorkomen op je neus, kin of voorhoofd en komt het vooral voor bij mensen met een blanke huid.

Couperose oorzaken: hoe ontstaat het?

De huidaandoening couperose ontstaat doordat de kleine adertjes aan de oppervlakte van de huid verslapt zijn en vervolgens verwijden. Hierdoor kunnen sommige plekken op het gezicht rood uitslaan. Echter zijn er ook nog een aantal onderliggende oorzaken die bij kunnen dragen aan de ernst van het verschijnsel, namelijk:

  • Gebruik van alcohol
  • Erfelijkheid
  • Lichter huidtype
  • Wisselvallige temperatuurverschillen
  • Overmatige blootstelling aan de zon
  • Veelvuldig gebruik van crèmes voor het gezicht die corticosteroïd bevatten

Hoe kan ik het herkennen?

Je kunt couperose herkennen aan blauwe en rode vlekjes in het gezicht die voornamelijk voorkomen rond de kin, wangen, neus of voorhoofd. Hier zie je dan ook duidelijk de dunne bloedvaatjes die zich dicht tegen de oppervlakte van de huid bevinden. Als je met je vinger op de plek drukt zal de rode kleur eventjes verdwijnen, waarna het net zo snel weer terugkomt.

Carenschoice voor couperose

Kies voor gemak, kies voor kwaliteit, kies een pakket! Naast je maandelijkse supplementen is het advies om van Skincosmetics de Alphapeel 1-2x per week te gebruiken en met het Calm&Cool serum te verzorgen.

Wat te doen tegen couperose?

Couperose behandelen kan op diverse manieren, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Zo is het onder andere mogelijk om een behandeling te ondergaan bij een huidtherapeut die met behulp van een laser de vlekken weg kan werken.

Ook kun je ervoor kiezen om de huid waar de aandoening zich bevindt te camoufleren. Hieronder bespreken we de mogelijke behandelingen die uitkomst kunnen bieden bij de huidaandoening.

Couperose laseren

Wil je de volledige couperose verwijderen? Dan kiezen de meeste mensen ervoor om het weg te laten laseren. De behandeling wordt uitgevoerd door een huidtherapeut die vooraf bepaald op welke manier ze te werk gaan.

Mochten de rode vlekken namelijk niet heel ernstig zijn? Dan zijn er meestal minder behandelingen nodig. In geval van een ernstige aandoening wordt er vaak geadviseerd om 3 tot 4 behandelingen te ondergaan met telkens 2 maanden rusttijd. Op deze manier kan de werking van de laser inwerken op de huid en wordt de huid niet overmatig belast.

Gebruik van couperose crème

Het gebruik van couperose crème kan de irritaties en prikkelingen door de huidaandoening verminderen. Echter is het niet de beste manier om de dunne bloedvaatjes volledig te doen laten verdwijnen. De speciale crèmes voor deze huidaandoening zijn namelijk niet in staat om de huid van binnenuit aan te pakken. Toch kan het een goede manier zijn om de last van aandoening te verminderen.

Couperose camoufleren

Wil je de uiterlijke kenmerken van couperose verminderen voor de buitenwereld? Dan is dat heel goed te begrijpen. Het is dan ook zeker een mogelijkheid de rode vlekken in het gelaat te camoufleren door middel van make-up.

Misschien brengt dit niet het meest natuurlijke resultaat, maar kan het zeker wel een rustgevend gevoel geven. Om verdere irritatie aan de huid te voorkomen is het aan te raden om langs een huidtherapeut te gaan zodat je zeker weet dat je de vlekken op de juiste manier camoufleert.

Wat kan ik zelf doen? Kies Carenschoice

Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar wat kan ik er zelf precies tegen doen? Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de oorzaken van couperose. Zo kan het bijvoorbeeld ontstaan door regelmatig gebruik van alcohol en overmatige blootstelling aan de zon. Ook kunnen gezichtscrèmes die corticosteroïd bevatten een boosdoener zijn voor de aandoening.

Het is daarom belangrijk om jezelf altijd goed te beschermen tegen de zon, het alcohol gebruik te verminderen en zorgvuldig op zoek te gaan naar een geschikt gezichtscrème. Eventueel kun je gebruik maken van speciale crème voor couperose zodra het begint op te treden. Bekijk onze speciale couperose supplementen.

Carin Luijsterburg
Huid- en product specialist
Ik hoop dat je geholpen bent met bovenstaande informatie? Een gezonde binnen- en buitenkant staan bij ons hoog in het vaandel, want dan zie je het resultaat en dat telt! Met respect voor mens, dier en natuur werken we voornamelijk met producten op natuurlijke basis.

Carenschoice advies

Reinigen is bij iedere huidaandoening belangrijk. Bij veel oppervlakkige zichtbare aders zijn zachte natuurlijke producten noodzaak. De huid is daar zeer kwetsbaar. Schadelijke huidbacteriën verblijven daar graag. Dit kun je aanpakken door geregeld een peeling te doen, liever geen scrub. Daarbij een verkoelend serum. Supplementen om je aderen te versterken. Behandeling door coagulatie laat de aders verdwijnen in 1-3 behandelingen

Carin
Huid- en product specialist

Inhoudsopgave

Kom je er niet helemaal uit?

Extra ondersteuning nodig of zit je nog met wat vragen? Wij helpen je graag samen op weg naar een gezonde levensstijl! 

Carenschoice biedt specialistisch advies welke is afgesteld op de bij jou voorkomende symptomen om de kern van het probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Couperose behandelen met onze natuurlijke producten

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *