Darmklachten & symptomen oplossen

Carenschoice:

Heb je last van ernstige darmklachten? Dan is dat natuurlijk erg vervelend. Ongeveer 20% van de mensen heeft last van darm problemen die vaak een onrustig, beschamend en angstig gevoel kunnen geven. Dit is vooral het geval wanneer je ergens bent en er geen toilet in de buurt is. Wij snappen als geen ander dat dit ook een vorm van ongemakkelijkheid met zich meebrengt en daarom moet je hier zeker aandacht aan geven.

Een veel gehoorde diagnose die wordt gesteld bij personen met maag- en darmklachten is PDS (Prikkelbare Darm Syndroom). In dergelijke situaties zijn er frequent klachten aanwezig zonder dat hier een direct een medische reden voor is. Het kan dus bij iedereen voorkomen, maar er zijn wel een aantal oorzaken die het kunnen verergeren.

Carenschoice erkent het probleem. Hierom hebben we nagedacht over oplossingen. Allereerst vertellen we je graag meer over de symptomen, oorzaken en natuurlijk de oplossingen voor darmklachten. 

Symptomen van darmklachten

Heb je last van chronische darmklachten (PDS) dan kun je dagelijks last hebben van bepaalde klachten. We kunnen je al vertellen dat dit geen pretje is, vooral niet wanneer je in het openbaar bent en er geen wc in de buurt is. Dit kan leiden tot een onrustig gevoel en zelfs een gevoel van angst. Het is daarom goed om te weten wat de symptomen van darmklachten zijn zodat je het kunt herkennen en er naar kunt handelen.

 • Last van onregelmatige buikkrampen of een een pijnlijk opgeblazen gevoel;
 • Onregelmatige ontlasting in de vorm van diarree, verstopping of een afwisselende combinatie van beide;
 • De klachten verminderen vaak nadat je ontlasting eruit is;
 • De buikkrampen en het opgeblazen gevoel komt op verschillende plekken in de buik voor.

Hierboven hebben we de meest voorkomende symptomen benoemd die op zichzelf al erg vervelend zijn. Echter zijn er nog een aantal klachten waar sommige personen regelmatig last van hebben bij een prikkelbare darm, namelijk:

 • De klachten worden erger of minder na het eten of de ontlasting;
 • Last hebben van winderigheid, misselijkheid, moeheid en een gespannen gevoel in je buik;
 • Moeite met plassen en/of zelfs pijn of een naar gevoel tijdens het plassen;
 • Rugpijn, spierpijn of pijn aan gewrichten in het gehele lichaam;

Dit zijn allemaal klachten die zich kunnen voordoen als je last hebt van een prikkelbare darm. Toch betekent dit niet dat ieder persoon hier last van heeft. De klachten kunnen namelijk verschillen per persoon, afhankelijk van de levensstijl en gezondheid. Zo zijn er sommige mensen die er prima mee kunnen leven, terwijl het bij andere hun dagelijkse bezigheden belemmerd.

Wat zijn de oorzaken van darmklachten?

De precieze oorzaken van darmklachten zijn onduidelijk en daarom ook lastiger om te behandelen. Volgens onderzoeken lijkt het erop dat de hersenen prikkels in de darmen direct opmerken. Dit geeft dus aan dat de hersenen als het ware veel focus leggen op wat er gebeurt in de darmen. Hoe dit precies ontstaat is nog onduidelijk, maar we weten wel dat de klachten te verminderen zijn.

Daarnaast lijkt het erop dat de darmen bij personen met PDS ook sterk reageren op prikkels, zoals spanningen en drukte. Wanneer de klachten verergeren kan dit dus betekenen dat je darmen ook reageren op stressvolle situaties. Hoe dit precies samenhangt is niet bekend, aangezien er nog meer onderzoek naar gedaan moet worden.

Wat te doen bij darmklachten?

Darm problemen oplossen is vaak een lastige opgave, maar je kunt de klachten wel verminderen. Op deze manier kun je de omstandigheden leefbaarder maken, zodat je niet wordt belemmerd tijdens je dagelijkse bezigheden.

Het is hierbij voornamelijk belangrijk om je levensstijl aan te passen op basis van rust, voeding, en beweging. Wij hebben daarom een aantal tips voor je op een rijtje gezet, zodat je weet wat je zelf kunt doen om de ernst van de klachten te verminderen.

Carenschoice voor darmproblemen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Creëer een gezond eetpatroon

Voor personen met constante darmklachten is het extra belangrijk om een goed eetpatroon te ontwikkelen. Goede voeding staat namelijk gelijk aan een goede gezondheid. Daarom is het verstandig om je huidige eetgewoonten om te gooien en te vervangen voor gezonde maaltijden.

In de praktijk zien we dat de klachten bij veel personen met PDS verergeren door het eten van bepaalde voeding. Denk hierbij aan producten zoals:

 • Ui
 • Melk
 • Koffie
 • Suiker
 • Vet
 • Paprika
 • Kool en nog veel meer

Echter is het nog niet wetenschappelijk bewezen dat het mijden van bepaalde voedingsmiddelen de klachten vermindert.

Het is daarom belangrijk om in gesprek te gaan met een diëtist wanneer je bepaalde voedingsstoffen vermijdt. Op deze manier kan er namelijk samen worden gekeken naar een dieet waarbij je voldoende (goede) voedingsstoffen binnenkrijgt en minimaal 3 keer per dag een maaltijd. Onze darm problemen pakketten helpen hier aanzienlijk bij. Dit is erg belangrijk om de darmen te stimuleren en wellicht klachten te verminderen.

Blijf in beweging

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 60% van de mensen met darmklachten aangeeft dat de klachten verminderen wanneer zij licht-inspannende beweging uitvoeren. Beweging si erg belangrijk voor de gezondheid van je lichaam en kan bepaalde delen van je lichaam stimuleren.

Wij raden je daarom aan om minimaal een half uur per dag te bewegen. Dit hoeft niet per se krachttraining te zijn in de sportschool, maar kan ook op basis van wandelen, fietsen of andere vormen van beweging. Mocht een half uur nog te lang zijn op het begin? Of krijg je na 10 minuten al last van buikkrampen? Probeer dit dan rustig aan op te bouwen, maar ga in ieder geval niet bij de pakken neerzitten als het de eerste keer niet lukt.

Probeer vermijdingsgedrag te voorkomen

Merk je dat je liever niet naar bijeenkomsten, feesten of andere activiteiten gaat, omdat je bang bent dat er wellicht geen goed toilet is? Dan noemen we dat vermijdingsgedrag.

Als je last hebt van darmklachten is het juist een goede stap om wel naar die bijeenkomsten te gaan. Feestjes en dergelijke activiteiten kunnen namelijk afleiding bieden waardoor je niet meer denkt aan de klachten.

Ondanks dat stressvolle situaties zoals gespannenheid en druktes de klachten kunnen verergeren is het geen goed idee om daarom maar alles te vermijden. Het is daarom belangrijk om ook het gaan naar feestjes en andere bijeenkomsten op te bouwen door bijvoorbeeld aan te geven dat je maar een half uur komt.

Vraag eventueel of er ergens, los van de drukte, een toilet is dat je kunt gebruiken mochten de klachten toch opkomen. Wees nooit bang om het te vragen, want iedereen zal dit begrijpen en zal je graag willen helpen.

Vermijd stress

Een ding wat je graag wel wilt vermijden met chronische darmklachten is stress. Net als bij andere ziektes en aandoening versterkt stress in 9 van de 10 gevallen de klachten. Bedenk daarom altijd waar de stress vandaan komt en schrijf het eventueel op in een dagboek.

Zo kun je altijd terugkijken waar je stress vandaan kwam en jezelf hierdoor een gerust gevoel te geven. Bespreek ernstige klachten en stressvolle situaties altijd met de huisarts. Hij/zij kunnen jou namelijk nog beter adviseren.

Carenschoice oplossingen

Wil je je darmklachten verminderen of zelfs verhelpen? We hebben meerdere pakketten samengesteld, speciaal voor dit veelvoorkomende en vooral vervelende probleem. De inhoud is volledig natuurlijk & probleemoplossend.

Niet zeker van het pakket of supplement(en) dat het beste bij jouw symptomen past? Geen probleem, we zitten voor je klaar en helpen je graag!

Carin Luijsterburg
Huid- en product specialist
Ik hoop dat je geholpen bent met bovenstaande informatie? Een gezonde binnen- en buitenkant, dat is waar het om gaat Met respect voor mens, dier en natuur werken we voornamelijk met producten op natuurlijke basis.

Carenschoice advies

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Carin
Huid- en product specialist

Inhoudsopgave

Kom je er niet helemaal uit?

Extra ondersteuning nodig of zit je nog met wat vragen? Wij helpen je graag samen op weg naar een gezonde levensstijl! 

Carenschoice biedt specialistisch advies welke is afgesteld op de bij jou voorkomende symptomen om de kern van het probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Darm problemen oplossen met onze natuurlijke producten

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *