Droge huid

Carenschoice:

We hebben allemaal wel eens last gehad van een droge huid. Het komt namelijk op elke leeftijd voor en kan door bepaalde gewoontes ontstaan. Voornamelijk in de winter zien we dat de huid sneller uitdroogt, gaat schilferen en kan gaan jeuken.

Het is geen pretje om last de hebben van een uitgedroogde huid. Daarom is het goed om te weten wat de oorzaken zijn en wat je er tegen kunt doen. Zo weet je precies waar je rekening mee moet houden en kun je een droge huid voorkomen.

droge huid

Hoe herken ik een droge huid?

Een droge huid is vaak gevoelig en kan gaan jeuken. In sommige gevallen zie je schilfers op de huid en kunnen er zelfs kleinen kloven ontstaan. Dit zijn barstjes in de huid die ontstaan doordat de huid droog is. Vaak zijn de barstjes gevoelig en kunnen ze na verloop van tijd ook pijn gaan doen.

Bij personen met een lichte huid wordt de droge plek goed zichtbaar, aangezien de huid rood uit kan slaan. Personen met een donkere huid hebben hier minder last van, omdat de plek minder zichtbaar is.

Over het algemeen geldt wel dat personen met een extreem droge huid sneller eczeem krijgen. Dit komt omdat de huid in dat geval vaak meer vocht verliest waardoor eczeem zich op verschillende delen van het lichaam manifesteert.

Alle delen op het lichaam kunnen last hebben van een droge huid, maar het komt het vaakst voor op:

 • De voorkant van de onderbenen (scheenbenen)
 • De buitenkant van de armen
 • De rug

Droge huid oorzaak: hoe ontstaat het?

Er zijn diverse oorzaken die een rol spelen bij het ontstaan en verergeren van een droge huid. Het is daarom goed om te weten wat de oorzaken zijn, zodat je hier rekening mee kunt houden. Echter willen we jou eerst wat vertellen over de werking van de huid en wanneer de kans op droogheid groter wordt.

De oppervlakte van de huid, ook wel hoornhuid genoemd, bestaat uit diverse lage dode huidcellen die zijn omgeven door lipiden (vetten). Je kunt de hoornhuid eigenlijk zien als een soort muur (barrière) waarbij de dode huidcellen de stenen voorstellen en de vetten het cement.

Mocht één van deze twee factoren negatief worden beïnvloedt? Dan verliest de huid sneller vocht, waardoor de huid uitdroogt. Hierdoor kunnen er drogen plekken op de huid ontstaan.

Maar wat zijn nou precies de oorzaken van een droge huid en wat beïnvloedt de dode cellen en vetten van de hoornlaag. Hieronder hebben we diverse factoren voor je op een rijtje gezet:

 • Te lang en te heet douchen kan ervoor zorgen dat het vetlaagje wordt weggespoeld;
 • Te lang in bad zitten kan het vetlaagje van de hoornhuid wegspoelen;
 • Sommige personen hebben van zichzelf een droge huid, waarbij de huid te weinig talg (vet) aanmaakt;
 • Naarmate we ouder worden neemt de productie van vet in de huid af;
 • Zeep houdende producten drogen de huid uit, aangezien zeep ontvet;
 • In de winter krijg je sneller last van een uitgedroogde huid, omdat de lucht in huis droger wordt door de verwarming.

Carenschoice voor droge huid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hoe kan ik het voorkomen?

Als het goed is weet je nu waar de oorzaken liggen van een droge schilferige huid. Hierdoor weet je ook waar je op kunt letten om het te voorkomen. De oorzaken moeten namelijk worden omgedraaid zodat de vetlaag van de hoornhuid intact blijft. Dit betekent echter niet dat je geen douche producten en dergelijke meer mag gebruiken, maar wel dat je hier rekening mee moet houden. Hieronder daarom een aantal tips tegen een droge huid:

 • Pas je bad- en douchegewoontes aan: mocht jij altijd lang douchen? Dan is het verstandig om de tijd onder de douche te verkorten. Tijdens het douchen spoel je namelijk de vetlaag van de huid weg. Dit geldt ook voor de tijd die je in bad zit; hoe langer in bad, hoe meer vet er wordt weggespoeld. Ga daarom ook niet meerdere keren per dag douchen, maar houd het op maximaal één keer per dag.
 • Bescherm je huid: al voordat je last krijgt van een droge huid kan het verstandig zijn om je huid goed te verzorgen door middel van hydraterende en vet houdende huid crèmes. Hiermee voed je de huid namelijk met de juiste middelen, zodat de kans op uitdroging wordt verminderd. Voorkomen is beter dan genezen!
 • Vermijd zeep houdende producten: ondanks dat we (bijna) dagelijks gebruik maken van zeep houdende producten is het toch goed om ze af en toe proberen te vermijden. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een douchegel voor je huid met hydraterende ingrediënten en op basis van olie in plaats van zeep.

Wij zeggen altijd; voorkomen is beter dan genezen! Daarom is het verstandig om bovenstaande tips op te volgen zodat je een droge huid kunt voorkomen. Toch willen we graag nog iets dieper ingaan op bovenstaande tips om te verduidelijken hoe je precies te werk moet gaan. Lees je met ons mee?

Wat te doen tegen een droge huid?

We hebben het al in het kort gehad over de oorzaken van een droge huid en hoe je het kunt voorkomen. Echter willen we graag nog iets dieper ingaan op de tips die we hebben gegeven. Zo weet je namelijk precies wat je moet doen als de kans op een droge huid aanwezig is of als je er al last van hebt.

Voorkom het verlies van vetten

Een droge huid na het douchen is een veel voorkomend probleem. Dit komt omdat je de vetlaag van de hoornhuid wegspoelt naarmate je langer onder de douche staat. Ook speelt de temperatuur van het water hierbij een grote rol, aangezien te warm douchen ook een negatief effect heeft op de gezondheid van de huid. Houd daarom rekening met de volgende zaken omtrent douchen en baden:

 • Douche of baad met lauw water van maximaal 30 graden Celsius;
 • Douche maximaal één keer per dag;
 • Ga niet langer dan 5 minuten onder de douche;
 • Bij een extreem droge huid is het aan te raden om maximaal twee; keer per week te douchen of baden;
 • Ga niet langer dan 15 minuten in bad;
  Droog de huid na het douchen of baden deppend af.

Bescherming van de huid

Om een droge jeukende huid te voorkomen is het belangrijk om je huid goed te verzorgen. Tegenwoordig zijn er tal van verschillende producten verkrijgbaar voor de verzorging van je huid. Het betreft hier huidverzorgende producten op basis van natuurlijke ingrediënten die ten goede komen aan de huidconditie.

Bij een uitgedroogde huid is het van belang om de vetten rondom de dode huidcellen intact te houden. Hier kun je bijvoorbeeld een speciale crème tegen een droge huid voor gebruiken. Met een dergelijke crème/zalf zal je de huid voeden met vetten zodat je uitdroging van de huid kunt voorkomen of herstellen.

 • Gebruik een crème of zal die speciaal is ontwikkeld voor de droge huid;
 • Breng de zalf of crème meerdere keren per dag aan in een dunnen laag. De huid kan namelijk maar een bepaalde hoeveelheid vetten per keer opnemen;
 • Over het algemeen beschermt een zalf de huid beter en langer, aangezien het meer vetten bevat dan een crème;
 • Breng de zalf of crème aan door met haarrichting mee te strijken om verstopping of ontsteking van de haarwortelzakjes te voorkomen;
 • Zalf of crème is beter smeerbaar op een vochtige huid en daarom slim om dit direct na het douchen of baden te doen;
 • Hoe droger de huid, hoe vetter de zalf of crème moet zijn;
 • Er bestaan zalven en crèmes die op recept van een dermatoloog kan worden uitgegeven. Deze worden dan ook vergoed vanuit de zorgverzekering en worde ook wel onderhoudszalven genoemd.

Vermijd zeep houdende producten

Een droge huid behandelen is één ding, maar het voorkomen ervan is weer iets anders. Toch is het in beide situaties belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Een grote boosdoener van een droge huid blijft toch wel de zeep houdende producten. Zeep heeft namelijk een ontvettend effect waardoor het vet van de hoornhuid wordt verminderd. Het vermijden van zeep houdende producten is daarom zeker een aanrader voor personen die gevoelig zijn voor een uitgedroogde huid of er al last van hebben.

 • Gebruik een douchegel op basis van olie in plaats van zeep;
 • Breng de olie voordat je onder de douche stapt aan, maar pas op voor een gladde vloer;
 • Voor het baden zijn er ook speciale bad oliën die bescherming bieden tegen een droge huid;
 • Bad oliën kunnen ook worden gebruikt voor onder douche, mits ander staat vermeld op de verpakking;
 • Doucheolie kan ook dienen als alternatief voor zeep bij het handen wassen.

Conclusie: kies Carenschoice

Een droge huid na het douchen of een droge huid in de winter zijn beide problemen die bij veel mensen voorkomen. Tijdens de winter zet je de verwarming aan en wordt de lucht in huis droger, daarnaast spoel je de vetlaag van de huid weg.

In beide gevallen is het daarom verstandig om je huid goed te verzorgen met zalfjes of crèmes. Hiermee voed je de huid namelijk met extra voedingsstoffen zodat de hoornhuid intact blijft. Een schilferige, jeukende, droge huid is namelijk geen pretje.

Verzorging van de huid staat altijd op nummer één bij een droge huid, maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen. Pak het probleem ook van de binnenkant aan met Skin Balance, Pro Biotics en Skin Hydrate. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor onze voordelige pakketten.

Mocht de huid toch heel erg zijn uitgedroogd en wil niets helpen? Allereerst raden we je aan om onze natuurlijke producten voor de droge huid te gebruiken om zowel de binnen- als buitenkant aan te pakken. Blijf het probleem alsnog aanhouden dan bestaat er de mogelijkheid om samen met Carenschoice tot de beste oplossing te komen, waarbij het vaak mogelijk is om additionele behandeling in te plannen.

Carin Luijsterburg
Huid- en product specialist
Ik hoop dat je geholpen bent met bovenstaande informatie? Een gezonde binnen- en buitenkant staan bij ons hoog in het vaandel, want dan zie je het resultaat en dat telt! Met respect voor mens, dier en natuur werken we voornamelijk met producten op natuurlijke basis.

Carenschoice advies

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Carin
Huid- en product specialist

Inhoudsopgave

Droge huid oplossen met onze supplementen & pakketten

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *