Wat is exfoliëren en waarom is het goed voor je huid?

Carenschoice:

Als je graag een gezonde en sterke huid vanuit huis wilt realiseren, dan is het exfoliëren van je huid een goede oplossing. Na exfoliatie zal je huid namelijk niet alleen gezonder worden, maar ook zacht, glad en fris aanvoelen. Daarbij wordt cel-vernieuwing gestimuleerd, waardoor het verouderingsproces zal vertragen.

Je kunt door exfoliatie dus langer genieten van een gezonde, jonge huid en dat kan allemaal vanuit huis met slechts één product. Maar wat houdt het precies in? En hoe werkt exfoliëren? We vertellen je er graag meer over! Lees je met ons mee?

Exfoliëren

Wat is exfoliëren?

Exfoliëren is het verwijderen van dode huidcellen aan het huidoppervlak die zich niet volledig ontdoen van de huid. Dagelijks worden huidcellen namelijk afgestoten door de huid, maar dit proces kan door verschillende oorzaken verstoord worden.

In dat geval kan een exfoliant oplossing bieden. Door de dode huidcellen te verwijderen stimuleer je namelijk cel-vernieuwing waardoor tekenen van huidveroudering tegen worden gegaan. laat je de huidcellen zitten? Dan kan dit resulteren in een doffe, slappe huid wat je vanzelfsprekend wilt voorkomen.

Verschillende vormen van exfoliatie

Nu je weet wat de exfoliëren betekenis inhoudt is het ook goed om te weten dat het op verschillende manieren mogelijk is om te exfoliëren. Maar hoe werken de verschillende methodes precies? En waar moet je rekening mee houden? We vertellen jou er graag meer over aan de hand van een korte uitleg met voorbeelden. Hieronder zie je direct welke manieren er zijn en wat ze precies inhouden.

Mechanische exfoliatie

Als we het hebben over mechanische exfoliatie spreken we over het verwijderen van dode huidcellen middels een product met een korrel erin. In de volksmond staan deze producten beter bekend als ‘scrub‘ producten.

Een scrub is perfect voor exfoliatie op je lichaam, maar wil je het gebruiken voor op je gezicht? Dan raden wij dat sterk af. De korrel in de scrub is namelijk vrij agressief en vaak te heftig voor de gevoelige gezichtshuid. Hierdoor kunnen er namelijk huidirritaties ontstaan en wordt de kans op verspreiding van bacteriën een stuk groter.

Zelfs wanneer er op het product staat dat het speciaal is bedoeld voor het gezicht raden wij het af om dit ook daadwerkelijk voor je gezicht te gebruiken.

Enzymatische exfoliatie

Bij enzymatische exfoliatie wordt er een zalf/crème aangebracht die eiwitten in de huid verteren. Hierdoor worden de dode huidcellen aan het huidoppervlak opgelost op een zachte manier. De producten die vallen onder enzymatische exfoliatie bestaan voornamelijk uit natuurlijke en actieve ingrediënten die goed zijn voor de huid.

Chemische exfoliatie

Een van de beste manieren om je huid te verzorgen en dode huidcellen te verwijderen is middels chemische exfoliatie. De chemische exfoliant werkt namelijk op basis van zuren die diep de huid kunnen binnendringen. Hierdoor worden niet alleen de dode huidcellen aan het huidoppervlak verwijderd, maar ook de cel-vernieuwing versneld. Dit resulteert in een gezonde en dunnere huid met een stralende gloed.

Bovendien worden de lederhuid en onderhuidse laag positief beïnvloedt, aangezien het bindweefsel sterker wordt. Dankzij het sterkere bindweefsel worden ook tekenen van huidveroudering minder goed zichtbaar waardoor je een jongere uitstraling krijgt.

Er is echter wel een verschil tussen diverse soorten chemische exfolianten. Hierbij kan de exfoliant namelijk een oppervlakkige, middeldiep of juiste diepe werking hebben, afhankelijk van het type zuur en de hoogte van het percentage zuren. De exfolianten met een hele diepe werking, en dus een hoog percentage zuren, kunnen alleen worden toegepast door erkende huidartsen.

Carenschoice voor exfoliëren

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Voor wie is het exfoliëren geschikt?

Het exfoliëren van je huid kan nooit kwaad, aangezien het een positief effect heeft op de huidconditie. Voor ieder huidtype is er namelijk wel een geschikte exfoliant verkrijgbaar.

Een goede exfoliant zorgt voor een gezonde huid en vergoot de doorlaatbaarheid. Maak je dus bijvoorbeeld gebruik van huidverzorgende producten? Dan zullen deze nog effectiever worden omdat ze dieper de huid kunnen binnendringen bij een grotere doorlaatbaarheid.

Daarbij is er wel een onderscheid te maken tussen exfolianten met verschillende typen zuren. Ben je op zoek naar een geschikte exfoliant voor thuis? Dan zal je te maken krijgen met zuren uit de AHA- en BHA-groep. Hierbij worden de zuren uit de AHA-groep ook wel ‘fruitzuren’ genoemd en zij ze ideaal voor gebruik bij een droge huid, acne, volume verlies, pigmentvlekken, fijne lijntjes en een grove huidstructuur.

Daarnaast heb je nog de exfolianten op basis van BHA-zuren en zijn perfect geschikt voor gebruik bij een vette acne huid. Een welbekende vorm van de BHA-groep is exfoliëren met salicylzuur.

Hoe gebruik ik een exfoliant?

Je huid exfoliëren is erg simpel en kan eenvoudig thuis uitgevoerd worden. Echter is het wel belangrijk dat je rekening houdt met je huidtype. Afhankelijk van het huidtype wordt namelijk bepaald met wat voor exfoliant je moet beginnen en hoe vaak je het gebruikt.

Mocht je een gevoelige huid hebben? Dan is het aan te raden om met een exfoliant te beginnen met een laag percentage zuren. Je huid zal namelijk moeten wennen aan het gebruik van zuren om je huid te zuiveren.

De exfoliant gebruik je ‘s avonds en kan voor het slapen aangebracht worden. Begin de eerste week met 2 tot 3 avonden en bouw langzaam op naar dagelijks gebruik. Het is dan van belang dat de huid slechts reageert met een licht prikkeling of zelfs geen prikkeling. Indien dit soepel verloopt kan er eventueel worden overgestapt naar een exfoliant met hoger percentage zuren.

Als je een normale huid hebt, dan kun je direct starten met een middelmatig percentage zuren. Je gebruikt het product iedere avond voordat je naar bed gaat. Mocht je erachter komen dat je huid droger wordt of trekkerig aanvoelt? Gebruik het product dan om de dag. Bouw vervolgens langzaam op naar dagelijks gebruik waarbij je alleen nog maar baat hebt van de voordelen.

Er zijn ook enkele gevallen waarbij de huid zo verdikt is dat er meteen met een hoog percentage zuur aan de gang gegaan kan worden. In dat geval kan het product ook tweedaags worden gebruikt, dus ‘s ochtends en ‘s avonds.

Voor iedereen die gaat exfoliëren met producten op basis van zuren geldt dat ze zichzelf na de dagelijkse verzorging goed moeten hydrateren en beschermen tegen de zon. Gebruik hiervoor eventueel een dagcrème met SPF (Sun Protection Factor) om je huid bescherming te bieden tegen de zon. Door chemische exfoliatie wordt de huid namelijk dunner en dus ook gevoeliger voor factoren van buitenaf, zoals UV-straling.

Carin Luijsterburg
Huid- en product specialist
Ik hoop dat je geholpen bent met bovenstaande informatie? Een gezonde binnen- en buitenkant staan bij ons hoog in het vaandel, want dan zie je het resultaat en dat telt! Met respect voor mens, dier en natuur werken we voornamelijk met producten op natuurlijke basis.

Carenschoice advies

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Carin
Huid- en product specialist

Inhoudsopgave

Exfoliëren van je huid met onze producten

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *