Huidveroudering

Carenschoice:

Huidveroudering is een teken van veroudering wat we helaas niet tegen kunnen gaan. Op ten duur krijgen we er allemaal mee te maken en is het helaas niet te voorkomen. Vanaf je 25e levensjaar begint het proces langzaamaan op gang te komen, maar de verschijnselen beginnen pas rond je 35ste jaar zichtbaar te worden.

Over het algemeen maken vrouwen zich vaker zorgen om het huidverouderingsproces dan mannen. We zien dan ook dat vrouwen vaker bepaalde producten gebruiken of behandelingen ondergaan om het proces te vertragen.

Echter is het ook goed om te weten wat de oorzaken zijn van huidveroudering. Op deze manier kun je namelijk beter zorgen voor je huid, zodat het proces kan worden vertraagd.

huidveroudering

Wat is huidveroudering en hoe uit het zich?

Huidveroudering is een proces waarbij je huid slapper en droger wordt, waardoor uiteindelijk rimpels kunnen ontstaan. In de meeste gevallen zijn rimpels dan ook het grootste probleem.

Daarnaast is verslapping van de huid ook een kenmerk van het huidverouderingsproces. Hierbij zal de huid om sommige delen van je lichaam steeds meer gaan hangen naarmate je ouder wordt. Ook zal de huid zwakker worden tijdens het proces, wat resulteert in een minder goed bescherming tegen bijvoorbeeld de zon. Het is daarom belangrijk om je huid goed te verzorgen tijdens het proces om de uiting van visuele kenmerken te vertragen.

Verslappende huid

Naarmate je ouder wordt zal de elasticiteit van je huid afnemen doordat er minder collageen wordt geproduceerd. Hierdoor kunnen sommige delen van het lichaam verslappen, voornamelijk in het gezicht. Denk hierbij aan het krijgen van hangwangen, een kalkoennek of hangende oogleden. Dit zijn allemaal tekenen van huidveroudering waar we op ten duur allemaal mee te maken krijgen.

Rimpels

Een veel voorkomend probleem, voornamelijk bij vrouwen, is het ontstaan van rimpels. Rimpels en fijne lijntjes kunnen namelijk al op vroege leeftijd ontstaan. De lijnen ontstaan in de meeste gevallen door bepaalde gezichtsuitdrukkingen in combinatie met een slapper wordende huid.

Wanneer je fronst met je wenkbrauwen ontstaan er horizontale lijnen op je voorhoofd. Naarmate je huid veroudert kunnen de lijntjes steeds dieper worden en uiteindelijk zichtbaar blijven. Ook zien we vaak de lachrimpels (of zogeheten kraaienpootjes) in de buitenste ooghoeken ontstaan. Dit zijn de eerste tekenen van het huidverouderingsproces waar je mee te maken krijgt.

Zwakkere huid

Een zwakkere huid of verlies van dichtheid ontstaat vaak bij vrouwen na de menopauze. Dit resulteert in een dunnere en zwakeker huid aan de oppervlakte. Het gevolg hiervan kan zijn dat rimpels en een slappe huid sneller zichtbaar worden.

Aangezien voornamelijk vrouwen hier last van hebben kiezen zij er vaak voor om het proces te vertragen en hun huid goed te verzorgen. Op deze manier zorgen zij ervoor dat de huidconditie niet te snel achteruit gaat en ze langer kunnen genieten van een jonge huid.

Hoe ontstaat huidveroudering?

Het ontstaan van huidveroudering komt bij iedereen voor vanaf het 25e levensjaar. Ondanks dat we dan nog niet direct de verschijnselen zullen zien gebeurt vanuit binnenuit wel degelijk iets.

Zo zal de snelheid van cel-vernieuwing in de huid langzaamaan afnemen waardoor ook de productie van collageen minder wordt. Dit resulteert op ten duur in een slappere huid en het ontstaan van onder andere rimpels.

Daarnaast zijn er ook nog diverse externe oorzaken die van invloed zijn op het huidverouderingsproces. Hieronder vertellen we jou daarom meer over de genetische- en externe factoren van huidveroudering.

Genetische factoren

Elk lichaam werkt het zelfde als we kijken naar het verouderingsproces van de huid. Hierdoor is er geen ontkomen aan dat je huid op ten duur verouderd. Wel kan de ernst en de snelheid per persoon verschillen, omdat dit afhankelijk is van je genen.

Je genen zijn de bouwstenen van je lichaam en bepalen hoe je eruit ziet en hoe je lichaam werkt. Een gen is een stukje DNA en beschrijft de code van een bepaald kenmerk van je lichaam. Aangezien het DNA van ieder persoon anders is, is ook de snelheid en de ernst van het verouderingsproces van de huid per persoon verschillend. Huidveroudering tegengaan van binnenuit is dus vanuit de genen geen mogelijkheid.

Carenschoice voor oudere huid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Externe factoren

Naast de genetische kenmerken van je lichaam zijn er ook externe factoren die invloed hebben op huidveroudering. Maar er is wel een groot verschil tussen de verschillende soorten factoren. Zo heb je zelf wel degelijk invloed op de externe factoren.

Onder externe oorzaken van het verouderingsproces van de huid verstaan we factoren zoals de zon, levensstijl en vervuiling van de huid. Dit zijn dus zaken waar je rekening mee kunt houden om het proces te vertragen. Verderop vertellen we je meer over de specifieke externe factoren.

Huidveroudering in de verschillende lagen van de huid

Het huidverouderingsproces vindt niet alleen plaats aan de opperste laag van de huid. Echter zien we de visuele kenmerken van dit proces wel alleen aan het oppervlak. Toch spelen de andere lagen van de huid ook een grote rol in dit proces. We leggen je daarom precies uit wat er gebeurt in welke laag en wat de oorzaken en gevolgen hiervan zijn.

Veroudering in de opperhuidlaag

Het proces van huidveroudering begint meestal rond je 25e jaar. Vanaf dat moment zal de snelheid van cel-vernieuwing en de aanmaak van lipide in de opperhuid afnemen. Hierdoor wordt je huid sneller ruw en droog wat kan leiden tot een zwakkere huid.

Wanneer de opperhuid veroudert ben je gevoeliger voor UV-straling. We zien dan ook vaak dat oudere mensen sneller verbranden. Daarnaast zal de immuun-functie van de huis steeds minder worden waardoor wondjes minder snel genezen en kans op huidinfecties groter wordt.

Veroudering in de lederhuid

De bouwstenen van je huid (collageen) neemt vanaf je 25e levensjaar jaarlijks met 1% af. In combinatie met de afname van elastine wort je huid minder elastisch, wat leidt tot verstoring van het huidweefsel.

Hierdoor wordt de structuur van de huid aangetast wat kan zorgen tot snellere vorming van rimpels en het afnemen van een ‘gezonde’ roze gloed. De gloed wordt namelijk minder doordat er minder doorbloeding plaatsvindt, wat eindelijk resulteert in een minder efficiënte wijze van afgifte van zuurstof en voedingsstoffen aan de opperhuid.

Veroudering in de onderhuidse laag

In de onderste huidlaag zal het aantal cellen dat vet opslaat in de vethoudende laag sterk verminderen. De afname zorgt uiteindelijk voor een kettingreactie in het verouderingsproces van de huid en resulteert in diepere rimpels en een drogere huid. Er zal namelijk steeds minder vet worden opgeslagen waardoor je huid uitdroogt.

Huidveroudering tegengaan: wat kan ik zelf doen?

Huidveroudering voorkomen behoort helaas niet tot de mogelijkheden, maar het is wel mogelijk om het tot op zeker hoogte tegen te gaan. Hierbij moet er goed worden gelet op de verschillende externe factoren. Op deze manier is het namelijk mogelijk om het verouderingsproces te vertragen, aangezien de externe oorzaken een negatief effect zullen hebben op veroudering. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren om rekening mee te houden.

  • Bescherm je tegen de zon: Huidveroudering en de zon zijn twee termen die veel met elkaar te maken hebben. Blootstelling aan UV-straling heeft namelijk een negatief effect op de huidconditie. Smeer je daarom dagelijks in met een dagcrème met spf 30 of met spf 50 als je in de zon gaat zitten.
  • Let op je voeding: Een gezond eetpatroon is belangrijker voor de huid dan je denkt. De beste supplementen tegen huidveroudering zijn namelijk namelijk voedingswaren met veel antioxidanten. Antioxidanten hebben namelijk het vermogen om vrije radicalen te neutraliseren die het verouderingsproces versnellen.
  • Stop met roken: De nicotine en andere stoffen in tabak zorgen voor een toename in vrije radicalen die het verouderingsproces versnellen. Als je rookt is het dus verstandig om tijdig te stoppen, aangezien het een negatief effect heeft op de gezondheid van je huid. Roken en huidveroudering hebben dus wel degelijk iets met elkaar te maken.
  • Verminder alcohol gebruik: Door overmatig alcoholgebruik kan de huid droger worden waardoor rimpels sneller zichtbaar worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol om het verouderingsproces minder snel te laten verlopen.
  • Voldoende slaap: Een goede nachtrust is, zonder dat je het door hebt, erg belangrijk voor je huid. Wanneer je vaak te weinig slaapt kunnen er kringen en fijne lijntjes onder je ogen ontstaan. Hierdoor is de kans op rimpels groter en zal het proces sneller verlopen.
  • Voorkom vervuiling: Wanneer de huid wordt blootgesteld aan vervuiling zal dit leiden tot afgifte van vrije radicalen. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat het proces van huidveroudering sneller verloopt.
  • Verzorging van de huid: Verzorg je huid altijd met de juiste reinigingsproducten die geschikt zijn voor je huidtype. Een goed verzorgde huid zal namelijk minder snel oud worden en daarom is een goede verzorging essentieel.

Kan ik huidveroudering voorkomen?

Je zult nu waarschijnlijk wel weten dat huidveroudering voorkomen geen mogelijkheid is. Wel kun je huidveroudering tegengaan van binnenuit door je lichaam goed te verzorgen. Neem hierbij bovenstaande methoden over en let hierbij goed op de externe factoren die van invloed zijn.

Daarnaast is het ook een mogelijkheid om gebruik te maken van bepaalde huidverzorgende producten. Alhoewel de effectiviteit van de meeste crèmes en serums niet zijn bewezen kunnen ze wel bijdrage aan een betere huidconditie. Op deze manier kunnen we de huid wat jonger maken en het verouderingsproces vertragen. Hierdoor zal je minder snel last krijgen van rimpels, een slappe huid of zelfs een droge huid.

Wat zijn de beste supplementen tegen huidveroudering?

Zoals je misschien al hebt gelezen is voeding ook een belangrijk om huidveroudering tegen te gaan. Het is daarom belangrijk om een goed eetpatroon te ontwikkelen, zodat je dagelijks genoeg vitamine en antioxidanten binnen krijgt.

Antioxidanten kunnen namelijk de vrije radicalen in je lichaam neutraliseren die er normaal voor zorgen dat het proces juist wordt versneld. Hierdoor zal de huidconditie langer goed blijven waardoor je minder snel last krijgt van rimpels en een slappe huid. Probeer daarom een goed ritme te vinden en let hierbij goed op je voeding.

Huidveroudering behandelingen

Tegenwoordig is er voor elke aandoening of kwaaltje wel een behandeling mogelijk, zodoende ook voor huidveroudering. Zo is het met de technologie van vandaag zelfs mogelijk om bijvoorbeeld een laserbehandeling te ondergaan. Hierbij wordt er middels, je raadt het al, een laser een hoge energieafgifte aan de huid afgeleverd.

De laser dringt helemaal door tot de lederhuid en stimuleert de aanmaak van nieuw collageen. Hierdoor wordt het oude, slappe bindweefsel als het ware vervangen door nieuw, sterk bindweefsel. Vaak zijn de resultaten al na enkele weken te zien en zal je merken dat de huid egaler wordt en een betere structuur krijgt.

Daarnaast zijn huidverzorgende producten ook zeker een aanrader om huidveroudering tegen te gaan. Dit is bovendien een eenvoudige behandeling die vanuit huis kunnen worden uitgevoerd. Hier kiezen dan ook veel personen voor die zich zorgen maken over de veroudering van hun huid. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een goede dagcrème of anti aging crème om je huid te voorzien van de juiste voedingsstoffen.

Carin Luijsterburg
Huid- en product specialist
Ik hoop dat je geholpen bent met bovenstaande informatie? Een gezonde binnen- en buitenkant staan bij ons hoog in het vaandel, want dan zie je het resultaat en dat telt! Met respect voor mens, dier en natuur werken we voornamelijk met producten op natuurlijke basis.

Carenschoice advies

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Carin
Huid- en product specialist

Inhoudsopgave

Kom je er niet helemaal uit?

Extra ondersteuning nodig of zit je nog met wat vragen? Wij helpen je graag samen op weg naar een gezonde levensstijl! 

Carenschoice biedt specialistisch advies welke is afgesteld op de bij jou voorkomende symptomen om de kern van het probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Huidveroudering tegengaan? Bekijk onze supplementen

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *