Nierproblemen behandeling

Carenschoice:

Nierfalen, nierproblemen en nierklachten zijn allemaal termen die worden gebruikt bij problemen met de nieren. Wanneer de functie van de nieren langzaam afneemt kunnen er problemen ontstaan in je lichaam. De klachten hebben dan voornamelijk te maken met het filteren van bloed wat weer andere klachten met zich mee kan brengen.

Nieren zorgen er normaal gesproken voor dat het bloed op de juiste manier wordt gefilterd. Afvalstoffen worden hier gescheiden van het bloed en vervolgens doorgegeven aan de urineleiders. De overige afvalstoffen komen in de blaas terecht waarna ze worden uit geplast via de plasbuis. Zodra de nieren minder goed functioneren zal dit proces verslechteren wat uiteindelijk slechts kan zijn voor je gezondheid.

Wij van Carenschoice willen jou graag meer vertellen over de oorzaken, symptomen en gevolgen van nier problemen. Op deze manier kun je op tijd de nierproblemen herkennen en ernaar gaan handelen. Bovendien weet je dan ook direct wat je ertegen kunt doen en hoe je het zo goed mogelijk kunt proberen te voorkomen. Lees je met ons mee?

nierfalen

Wat is nierfalen?

Nierfalen kan op verschillende manieren optreden, namelijk langzaam aan (chronisch nierfalen) of zomaar in één keer (acuut nierfalen). In beide gevallen zal je merken dat de functie van de nieren afneemt of er zelfs in één keer mee ophoudt. In dat geval kunnen er vervelende klachten ontstaan.

Wanneer we van nier klachten spreken zijn de nierfilters kapot. Normaal gesproken zorgen de nierfilters ervoor dat eiwitten en afvalstoffen in het bloed worden gescheiden van elkaar. Zo blijft er altijd een voldoende aantal eiwitten in het bloed zitten en worden de afvalstoffen doorgestuurd naar de blaas via de urineleider.

Mocht er nierfalen optreden of al zijn opgetreden? Dan kunnen de nieren bepaalde functies minder goed uitvoeren, zoals:

 • Bloed filteren: door een verminderde functie van de nieren blijven er meer afvalstoffen in het bloed zitten en plas je minder afvalstoffen uit;
 • Hormonen aanmaken: de aanmaak van hormonen die de bloeddruk regelen en hormonen die rode bloedcellen maken wordt verstoord. Hierdoor kun je last krijgen van een hoge bloeddruk en in ernstige gevallen zelfs van bloedarmoede;
 • Vitamine D activeren: vitamine D ontvang je voornamelijk via de huid door de zon, maar ook deels uit voeding. Echter dienen de nieren Vitamine D actief te maken. Wanneer de nieren minder goed functioneren zal dit proces worden verslechterd;
 • Vocht- en zoutgehalte in het lichaam regelen: aangezien de nieren afvalstoffen filteren uit het bloed kan het zijn dat er bij een verminderde nierfunctie te veel zouten in het bloed blijven zitten. Ook kan het vochtgehalte in jouw lichaam toenemen waarbij we vaak zijn dat er veel vocht in de benen terecht komt.

Hoe herken je nierproblemen?

Wij krijgen regelmatig de vraag: “hoe herken je nierklachten? Hiervoor zullen we een kijkje moeten gaan nemen naar de klachten bij nierproblemen zodat je weet wat je ervan kunt verwachten. Over het algemeen merk je aan het begin van opkomend nierfalen nauwelijks symptomen.

Echter kan er aan de hoeveelheid eiwitten en afvalstoffen in het bloed en urine wel al worden gezien dat je nierschade hebt. Zodra de schade erger wordt kun je last krijgen van de volgende symptomen:

 • Verminderde eetlust, misselijkheid
 • Lusteloosheid
 • Vermoeidheid, hoofdpijn
 • Slecht slapen of juist veel slapen
 • Jeuk
 • Vochtophoping in de benen
 • Kortademigheid

Oorzaken van nierfalen

Nu je weet wat van nierfalen de gevolgen kunnen zijn is het wellicht ook goed om te weten hoe de problemen ontstaan. Zo weet je namelijk ook hoe je het kunt proberen te voorkomen. Er zijn veel verschillende oorzaken die verband kunnen hebben met nier problemen. Hieronder hebben we ze voor jou op een rijtje gezet:

 • Ouderdom
 • Overgewicht
 • Te hoog cholesterolgehalte
 • Hoge bloeddruk
 • Slagaderverkalking
 • Te weinig beweging
 • Ongezonde voeding (veel zout en ongezonde vetten)
 • Diabetes
 • Roken

Naast bovenstaande oorzaken zijn er ook een aantal oorzaken die minder vaak voorkomen. Echter is het wel goed om te weten waardoor schade aan de nieren kan ontstaan. Zo kan nierfalen ook ontstaan door de volgende oorzaken:

 • Een nierziekte waarbij de blaasjes in de nieren vol zitten met vocht
 • Een nierfilter-ontsteking
 • Bepaalde medicijnen, zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac

Carenschoice voor nierproblemen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Wat te doen bij nierproblemen?

Als het goed is weet je nu iets meer over de functie van de nieren, symptomen bij nierproblemen en wat de oorzaken zijn van schade aan de nieren. Vervolgens is het zaak om de oplossingen en eventuele behandelingen te bespreken om de schade te beperken of juist te voorkomen.

Op deze manier weet je namelijk wat je kunt doen of wat je moet doen wanneer je denkt dat er schade aan het optreden is. Hierbij gaan we je eerst vertellen wat je moet doen zodra er problemen ontstaan.

Maak een afspraak bij de huisarts

Mocht je het idee hebben dat de functie van de nieren verminderd en er een kans op nierfalen bestaat? Dan is het raadzaam om een bezoek te brengen aan de huisarts. De behandelend arts zal de klachten met je doornemen en je eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis, afhankelijk van de ernst van de klachten.

In het ziekenhuis

Als je bent doorverwezen naar het ziekenhuis zijn er een aantal verschillende onderzoeken mogelijk om te kunnen vaststellen of er sprake is van nierfalen en wat de oorzaken ervan zijn. Zo kunnen de volgende onderzoeken worden uitgevoerd bij het ziekenhuis:

 • Urine- en bloedonderzoek
 • Nierbiopsie (stukje nierweefsel verwijderen om te onderzoeken)
 • Echo laten maken van de nieren
 • Eventueel een MRI- of CT-scan

Tijdens het urine- en bloedonderzoek kan er worden vastgesteld of er sprake is van nier problemen. Vervolgens kan er door middel van een nierbiopsie, echo of in sommige gevallen MRI- of CT-scan worden onderzocht wat de oorzaak is van de problemen.

We helpen mensen zich beter te voelen en ontbrekende stoffen aan te vullen door gebruik van supplementen. Wij zijn geen dokters en kunnen je dan ook geen specialistische behandelingen voorschrijven. 

Wat kan ik zelf doen om nierfalen te beperken of te voorkomen?

Wil je nierklachten symptomen verminderen of juiste helemaal voorkomen? Dan is het belangrijk om nierfalen zo vroeg mogelijk tegen te gaan, want voorkomen is beter dan genezen.

Het allerbelangrijkste bij het voorkomen of tegengaan van een verliezende nierfunctie is vanzelfsprekend gezond leven. Mocht je al last hebben van nierschade dan voorkom je met gezond leven dat de nierschade erger wordt. Onder gezond leven verstaan we het volgende:

 • Veel bewegen: bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezond leven. Zo zorg je er met bewegen voor dat je lekkerder in je vel zit en verlaagt het de bloeddruk. Daarnaast vermindert bewegen de kans op diabetes. Mocht je toch diabetes hebben dan helpt bewegen erbij om het onder controle te houden. Alles bij elkaar is goed voor de nieren.
 • Gezond eten: als je last hebt van (beginnend) nierfalen wordt er altijd aangeraden om gezonder te eten met minder zout (maximaal 6 gram per dag). In sommige gevallen wordt er door je huisarts geadviseerd om van bepaalde voedingsmiddelen ook minder te eten. Denk hierbij aan ongezonde vetten.
 • Stoppen met roken: roken is überhaupt slecht voor je gezondheid en zal daarom ook niet bijdragen aan herstel van jouw nieren. Probeer daarom te stoppen met roken en vraag eventueel om hulp of advies van jouw huisarts.
 • Afvallen: mocht je overgewicht hebben? Dan is het noodzakelijk om af te vallen, aangezien overgewicht de kans op een hoge bloeddruk, diabetes en een hoog cholesterol verhoogt. Als je diabetes hebt zal afvallen je helpen om het onder controle te houden. Een goed gewicht is dan ook essentieel voor gezonde nieren en het voorkomen van nierfalen.

Wat kan Carenschoice voor je betekenen?

Bij Carenschoice begrijpen wij als geen ander symptomen van nierproblemen enorm vervelend en stressvol kunnen zijn. Klachten bij nierfalen kun je daarom maar beter niet negeren voordat het te laat is.

In onze webshop bieden wij diverse pakketten aan met hulpmiddelen tegen klachten van nierfalen. Bekijk welk pakket het beste bij jou past of neem contact met ons op voor persoonlijk advies. Wij helpen jou namelijk graag bij het vinden van het juiste pakket om de klachten zo goed mogelijk te beperken.

Carin Luijsterburg
Huid- en product specialist
Ik hoop dat je geholpen bent met bovenstaande informatie? Een gezonde binnen- en buitenkant, dat is waar het om gaat Met respect voor mens, dier en natuur werken we voornamelijk met producten op natuurlijke basis.

Carenschoice advies

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Carin
Huid- en product specialist

Inhoudsopgave

Nier problemen oplossen met natuurlijke supplementen

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *