Overgangsklachten

Carenschoice:

Vrouwen krijgen er meestal rond hun 50e jaar mee te maken: de overgang. Het is een natuurlijk proces wat vaak als onprettig wordt ervaren. Dit komt omdat er ook overgangsklachten bij komen kijken. Hierbij kun je last krijgen van stemmingswisselingen, slecht slaappatroon, droge huid etc.

Wij snappen dat het niet altijd een pretje is tijdens de overgang, maar wat nou als wij jou konden vertellen dat je de klachten kunt beperken. Op deze pagina gaan we daarom samen met jouw de symptomen bespreken en vertellen we jou hoe je de overgangsklachten kunt verminderen.

overgangsklachten

Hoe weet je of je in de overgang bent?

De overgang symptomen kunnen jou vertellen of je wel of niet in de overgang bent. Er zijn namelijk een aantal bepaalde klachten waar je normaal gesproken niet vaak last van zult hebben, maar tijdens de overgang wel. Dit zal je meestal al redelijk snel merken door een kijkje te nemen naar de verschijnselen van de overgang. Om jou hierbij te helpen hebben we ze hieronder voor je op een rijtje gezet, zodat je kunt zien of je wellicht in de overgang bent. Tijdens overgang kun je last hebben van de volgende symptomen:

  • Onregelmatige ongesteldheid: je wordt onregelmatig ongesteld met af en toe kortere- en soms langere pauzes tussen de ongesteldheid in. In de meeste gevallen merk je dat je juist meer of minder bloed verliest dan normaal, vaak is dit een van de eerste symptomen van de overgang.
  • Problemen met opgewonden raken: je hebt niet zo zeer een probleem met opgewonden raken, maar het duurt wel langer. Hierdoor duurt het ook langer voordat de vagina vochtig wordt, wat pijn en een branderig gevoel kan veroorzaken tijdens het vrijen;
  • Last van opvliegers: tijdens de overgang kun je last krijgen van opvliegers (warmte-aanvallen) die ineens opkomen en van korte duur zijn. De hals/borst en het gezicht worden rood en je kunt gaan zweten, zelfs in de nacht.

Bovenstaand zie je de meest voorkomende en hevigste overgangsklachten waar vrouwen last van krijgen. Echter zijn er ook nog een aantal andere overgang symptomen waar je last van kunt krijgen, zoals:

  • Vergeetachtiger worden en moeite hebben met concentreren;
  • Last hebben van hartklopping tijdens rust;
  • Spierpijn en pijn in de gewrichten;
  • Stemmingswisselingen en vaker boos of somber zijn.

Wat is de oorzaak van de overgang?

Overgangsklachten zijn zeker geen pretje, maar hoe ontstaat de overgang eigenlijk en wat zijn de oorzaken ervan? Eigenlijk is er maar één echte oorzaak van de overgang en dat is het ouder worden van je lichaam. Bij vrouwen tussen de 40 en 60 veranderen er bepaalde dingen in het lichaam wat uiteindelijk resulteert in een ongewenste periode van klachten. Hieronder hebben wij de veranderingen die oorzaak zijn van de overgang voor je op een rijtje gezet:

  • Tussen de 40 en 60 jaar worden er op een gegeven moment geen eicellen meer geproduceerd waardoor ze uiteindelijk opraken;
  • Doordat er geen eitjes meer vrijkomen maakt het vrouwelijke lichaam minder oestrogeen aan, dit is een vrouwelijk hormoon;
  • Het slijmvlies van de baarmoeder groeit door de verminderde productie van oestrogeen anders dan voorheen (sneller of langzamer). Je kunt daarom onregelmatig last krijgen van ongesteldheid, meer of juist minder;
  • Door het verminderde oestrogeengehalte kun je last krijgen van opvliegers, omdat het warmte-centrum in de hersenen hier aan moet wennen. Zo krijgt je lichaam soms een seintje dat het moet opwarmen, terwijl dit niet het geval is.

Wat te doen bij overgangsklachten?

Nu je meer weet over de overgangsklachten en wat de oorzaak is, is het wellicht ook handig om te weten wat je er tegen kunt doen. Alhoewel je de overgang niet kunt overslaan of voorkomen is het wel mogelijk om de ernst van de klachten te verminderen.

Overgangsklachten verminderen kan al redelijk simpel door je levensstijl aan te passen. Denk hierbij aan gezonde voeding, voldoende beweging en een goede nachtrust.

Alles bij elkaar opgeteld kan een positief effect hebben op de ernst van de klachten. Toch zijn er meer dingen die je kunt doen tijdens de overgang waarbij het draait om onder andere medicijnen of behandeling.

Carenschoice voor menopauze

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Wat helpt tegen overgangsklachten?

Er zijn diverse middelen en behandelingen die kunnen helpen bij overgangsklachten. Daarnaast is het altijd belangrijk om kennis te hebben van zaken, zodat je hierop kunt varen tijdens de overgang.

Wij willen jou daarom een aantal tips meegeven die kunnen helpen om de ernst van de klachten tijdens de overgang te verminderen. Hierbij behandelen we de meest voorkomende en kenmerkende klachten, zoals de onregelmatige ongesteldheid, problemen met de vagina en opvliegers.

Tips voor de verandering van ongesteldheid

Tijdens de overgang krijg je te maken met onregelmatige ongesteldheid waarbij je soms minder en soms meer bloed verliest. Wanneer je veel bloed verliest is het belangrijk dat je gezond en fit bent. Het is daarom verstandig om je levensstijl aan te passen om ervoor te zorgen dat de klachten niet resulteren nog ergere klachten.

  • Zorg voor een goed eetpatroon waarbij je voldoende ijzer binnen krijgt. Onder andere volkoren producten, bladgroenten, vlees en gedroogde vruchten zijn voedingsproducten die veel ijzer bevatten;
  • Het is verstandig om minimaal een half uur per dag te bewegen. Ga bijvoorbeeld iedere dag wandelen, fietsen, zwemmen, hardlopen of voer een andere vorm van lichaamsbeweging uit;
  • Voldoende slaap is essentieel voor een goede gezondheid. Zorg er daarom voor dat je op tijd naar bed gaat en minimaal 8 uur slaap meepakt.

Tips voor problemen met de vagina

Een veel voorkomend probleem van overgangsklachten bij vrouwen zijn de problemen met de vagina. Tijdens de overgang functioneert de vagina namelijk niet meer zoals normaal. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je minder snel vochtig waardoor er een branderig- en pijn gevoel kan ontstaan. Het is daarom goed om je vagina de juiste verzorging te geven en rekening te houden met vrijen.

  • Smeer tweemaal daags de ingang van de vagina in met een beschermende en verzachtende crème of zalf;
  • Bespreek de klachten met je partner en geef aan wat wel en niet prettig is;
  • Neem rustig de tijd om opgewonden te raken en ga pas met de penis of vinger in de vagina als deze vochtig is;
  • Probeer eventueel te vrijen zonder penetratie. Denk bijvoorbeeld aan strelen, zoenen, masseren of likken;
  • Mochten de klachten verergeren? Dan kun je bij de huisarts om extra hulp en advies vragen;

Tips voor opvliegers

De overgangsklachten kunnen zich resulteren in opvliegers (warmte-aanvallen) die je niet kunt controleren. Dit is absoluut niet aangenaam, vooral wanneer je ergens op bezoek of in het openbaar bent. Toch hebben wij een aantal tips om de klachten te verminderen.

  • In veel gevallen kunnen alcohol, warme dranken en kruidig eten zorgen voor opvliegers. Mocht dit bij jou ook het geval zijn? Probeer dit dan zo veel mogelijk te vermijden;
  • Roken kan ook zorgen voor meer opvliegers. Het kan daarom verstandig zijn om te stoppen met roken, ook al is dit soms lastig. Hiervoor kun je eventueel begeleiding krijgen wat het vaak makkelijker maakt om te stoppen, daarnaast voorkom je ook een doffe huid;
  • Draag kleding dat vocht opneemt, zoals zijde, wol of katoen. Op deze manier kan het zweet beter verdampen;
  • Slaap onder lakens van katoen en wollen dekens;
  • Draag meerdere dunne lagen kleding zodat je gemakkelijk iets uit kunt trekken;

Conclusie: overgangsklachten

Overgangsklachten zijn niet te voorkomen, maar gelukkig kun je wel een aantal tips opvolgen om de klachten te verminderen. Neem alle adviezen en tips op deze pagina daarom nog eens rustig door en bereid je goed voor op de overgang.

Mocht je toch enorm veel last hebben van de overgangsklachten? Dan raden wij je aan om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Hij/zij kan jou namelijk het beste verder helpen door bijvoorbeeld bepaalde middelen voor te schrijven die kunnen helpen bij de symptomen van de overgang.

Carin Luijsterburg
Huid- en product specialist
Ik hoop dat je geholpen bent met bovenstaande informatie? Een gezonde binnen- en buitenkant staan bij ons hoog in het vaandel, want dan zie je het resultaat en dat telt! Met respect voor mens, dier en natuur werken we voornamelijk met producten op natuurlijke basis.

Carenschoice advies

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Carin
Huid- en product specialist

Inhoudsopgave

Overgangsklachten verminderen met onze supplementen

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *