Pigmentvlekken

Carenschoice:

Pigmentvlekken zijn een veelvoorkomend probleem bij personen, maar zijn gelukkig onschuldig. Toch kan het zorgen voor een onregelmatige teint op je huid waardoor je er ouder uitziet. In de meeste gevallen zijn pigmentvlekjes de oorzaak van zonlicht.

De vlekken ontstaan dan ook vaak op plekken op je lichaam die veel in aanraking komen met de zon. Maar wist je eigenlijk al dat er ook nog andere oorzaken zijn, en dat je de vlekjes kunt laten behandelen? Op deze pagina vertellen we je daarom alles wat je moeten weten over pigmentvlekken.

pigmentvlekjes behandelen

Wat zijn pigmentvlekken nou eigenlijk?

Pigmentvlekken (ook wel hyperpigmentatie genoemd) zijn vlekjes die een onregelmatige teint veroorzaken op de huid. In de meeste gevallen zijn ze lichtbruin tot zwart en kunnen ze erg veel lijken op kleine moedervlekken. Daarbij hebben de meeste personen er niet zoveel last van, maar in sommige gevallen kan het extreem uitpakken. Ondanks dat de vlekjes onschuldig zijn kun je jezelf er dan toch aan gaan storen.

Daarnaast kan het ook zijn dat er zich witte pigmentvlekken vormen op de huid. Dit is vaker het geval bij personen met een donkerdere huidskleur. De vlekken zijn dan ook lichter dan hun eigen huidskleur. Daarentegen ontstaan er bij personen met een lichte huidskleur donkere pigmentvlekken. In bijna alle gevallen is dit het gevolg van onvoldoende bescherming tegen de zon.

Wat is de oorzaak van pigmentvlekjes?

In de meeste gevallen ontstaan pigmentvlekken door de zon, maar er zijn ook nog andere oorzaken die voor een onregelmatige teint op je huid kunnen zorgen. Wij willen jou hier daarom graag meer over vertellen aan de hand van het toelichten van de verschillende oorzaken. Lees je met ons mee?

Zonlicht

Zoals je nu waarschijnlijk wel weet ontstaan de meeste pigmentvlekjes door de zon. Maar hoe zit dat nou eigenlijk precies? Wanneer je regelmatig in de zon zit zonder voldoende bescherming kan de huid teveel pigment aanmaken. Normaal gesproken zorgt pigment juist voor bescherming tegen de UV-straling van de zon.

Echter kan er ook een overreactie optreden waarbij er teveel pigment wordt aangemaakt. Het overige pigment wordt vervolgens onregelmatig verdeeld over de huidcellen, waardoor dus vlekken kunnen ontstaan. Pigmentvlekken gezicht voorkomen? Zorg er dus altijd voor dat je jezelf goed beschermd tegen de zon, met een dagcrème met SPF bijvoorbeeld, en gebruik zonnebrand om pigmentvlekken tegen te gaan.

Huidbeschadiging

Is je huid beschadigd door een allergische reactie, ontsteking of acne? Dan gaat je lichaam hier tegen vechten. Dit proces noemen we ook wel wondgenezing en kan uiteindelijk ook een oorzaak zijn van pigmentvlekken. Echter licht de indirecte oorzaak dan wel weer bij de zon. Je kunt namelijk voor een groot deel voorkomen dat er vlekken na wondgenezing op zullen treden door uit de zon te blijven.

Carenschoice voor pigmentvlekken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hormonen

Wanneer er grote schommelingen plaatsvinden in de hormoonhuishouding kan dit resulteren in pigmentvlekken. Dit is een veelvoorkomend probleem bij zwangere vrouwen en wordt daarom ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Echter hoef je jezelf hier geen zorgen over te maken, aangezien de meeste vlekken na de zwangerschap weer zullen verdwijnen. Houd er wel rekening mee dat de vlekken tijdens een volgende zwangerschap weer kunnen optreden.

Medicatie

Sommige medicatie bevordert de aanmaak van melanine. Dit kan komen door bijvoorbeeld de anticonceptiepil. De pil heeft namelijk invloed op bepaalde hormonen van het vrouwelijk lichaam die de aanmaak van melanine stimuleren. Hierdoor kunnen er op ten duur pigmentvlekken ontstaan. Echter hoef je jezelf geen zorgen te maken, want in de meeste gevallen verdwijnen deze weer nadat je stop met het slikken van de pil.

Wat te doen tegen pigmentvlekken?

Je kunt het ontstaan van pigmentvlekjes op verschillende wijze aanpakken. In de meest erge gevallen kun je ervoor kiezen om ze zelfs volledig te laten verwijderen. Toch kiezen de meeste mensen gewoon voor een behandeling tegen de vlekjes. Natuurlijk hangt de keuze af van de ernst, de plek en jouw persoonlijke voorkeur. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je helemaal niet stoort aan pigmentvlekken rug. Hieronder bespreken we graag even de mogelijkheden met je:

Pigmentvlekken verwijderen

Wil je graag de pigmentvlekken verwijderen? Dan heb je hiervoor twee opties. De eerste optie is om de vlekjes weg te laten laseren bij een huidarts of speciale kliniek. Echter liggen de kosten voor een dergelijke behandeling vaak erg hoog en kan het schadelijk zijn voor je huid.

Daarnaast is het ook een mogelijkheid om een chemische peeling behandeling te ondergaan. Hierbij wordt de huid jonger gemaakt doordat de huid zichzelf als het ware vernieuwd. Hierdoor kunnen pigmentvlekjes wegtrekken en zal je een gezondere huid hebben na de behandeling.

Pigmentvlekken behandelen

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om de pigmentvlekjes te behandelen. Het betreft hierbij minder intensieve en betaalbare alternatieven waarbij crèmes en serums een grote rol spelen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale pigmentvlekken crèmes die ervoor zorgen dat de vlekjes worden gemaskeerd en de huid beter wordt beschermd. Een gezonde huid is namelijk erg belangrijk om hyperpigmentatie tegen te gaan.

Maar welke crème tegen pigmentvlekken heb ik dan precies nodig? Dit hangt volledig af van jouw persoonlijke voorkeur en doeleinden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ook een droge huid hebt.

In dat geval is het verstandig om op zoek te gaan naar een goede combinatie van ingrediënten die een droge huid voorkomen en pigment tegen gaan. Wellicht is het een idee om meerdere crèmes en/of serums te kopen om je huid goed te verzorgen.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals je nu weet bestaan er veel mogelijkheden om pigmentvlekken te behandelen. Echter zijn we het er denk ik allemaal mee eens dat voorkomen beter is dan genezen. Wij vinden het daarom belangrijk om jou een aantal tips te geven om hyperpigmentatie tegen te gaan en zo goed mogelijk te voorkomen.

  • Bescherm je altijd goed tegen de zon door middel van zonnebrand, zelfs op regenachtige dagen als je gevoelig bent voor hyperpigmentatie. Gebruik in dit geval minimaal een zonnebrand met factor 30 (SPF 30).
  • Gebruik op zonnige dagen zo min mogelijk parfum of andere huidproducten die alcohol bevatten.
  • Probeer grote temperatuurverschillen zoveel mogelijk te vermijden. Douche dus niet te warm en houd er rekening mee in de sauna of op wintersport.
  • Als het mogelijk is, is het goed om anticonceptiemethoden te gebruiken zonder of heel weinig hormonen.
  • Stel je huid bij huidbeschadiging door acne, eczeem, allergische reacties of ontsteking zo min mogelijk bloot aan de zon.
  • Slik dagelijks vitaminen om een gezondere huid te creëren die beter tegen hyperpigmentatie optreedt.
  • Probeer cosmetische behandelingen te vermijden die ontstekingen kunnen veroorzaken.

Je ziet dus dat het goed mogelijk is om pigmentvlekjes zo goed mogelijk te voorkomen. Door bovenstaande tips te volgen zal je merken dat je huid gezonder wordt en beter bestand is tegen hyperpigmentatie.

Carin Luijsterburg
Huid- en product specialist
Ik hoop dat je geholpen bent met bovenstaande informatie? Een gezonde binnen- en buitenkant staan bij ons hoog in het vaandel, want dan zie je het resultaat en dat telt! Met respect voor mens, dier en natuur werken we voornamelijk met producten op natuurlijke basis.
Pigmentvlekken worden meestal als zeer storend ervaren. We willen graag een egale huid. De enorme verkoop van camouflerende producten bewijst dit. Jammer om je huid te bedekken met dergelijke chemische producten. Beter is de combinatie: goede huidproducten als vitaminesupplementen en cremes mét behandelingen die dit oplossen. Een goed voorbeeld is microdermabrasie (bij lichte vlekken), fruitzuurpeeling of electrische coagulatie.
Carin
Huid- en product specialist

Inhoudsopgave

Kom je er niet helemaal uit?

Extra ondersteuning nodig of zit je nog met wat vragen? Wij helpen je graag samen op weg naar een gezonde levensstijl! 

Carenschoice biedt specialistisch advies welke is afgesteld op de bij jou voorkomende symptomen om de kern van het probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Pigmentvlekken verhelpen met onze natuurlijke supplementen

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *