Kwaadaardige pigmentvlekken

Kwaadaardige pigmentatie is een aandoening waarbij er donkere vlekken of vlekken op de huid zitten. Deze vlekken kunnen vlak of verheven zijn, en kunnen variëren in grootte. Kwaadaardige pigmentvlekken zijn een ernstige aandoening, en het is belangrijk dat je medische hulp zoekt als je denkt dat je er mogelijk last van hebt.

Als je jezelf zorgen maakt over kwaadaardige pigmentatie, is het belangrijk om met jouw arts te praten. Hij of zij kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren en mogelijk enkele tests uitvoeren om te bepalen of je kwaadaardige pigmentatie hebt. Als je inderdaad kwaadaardige pigmentvlekken hebt, zal jouw arts samen met je een behandelplan opstellen.

Wat zijn kwaadaardige pigmentvlekken?

Kwaadaardige pigmentvlekken zijn huidlaesies die een teken van huidkanker kunnen zijn. Ze zijn meestal zwart of bruin en kunnen zowel plat als verheven zijn. Als je nieuwe of veranderende pigmentvlekken op jouw huid ziet, moet je meteen een dermatoloog of arts raadplegen.

Zijn alle pigmentvlekken kwaadaardig?

Niet alle pigmentvlekken zijn kwaadaardig. Pigmentvlekken kunnen goedaardig (ongevaarlijk) of kwaadaardig (kankerachtig) zijn. In beide gevallen kan er worden gekozen voor het verwijderen van de pigmentvlekken. Het verschijnen van een nieuwe gepigmenteerde laesie moet aanleiding zijn voor een bezoek aan de dermatoloog of huisarts voor evaluatie.

kwaadaardige pigmentvlekken

Moedervlek en kwaadaardige pigmentvlekken: hebben ze iets met elkaar te maken?

Nee, geboortevlekken en kwaadaardige pigmentvlekken zijn twee totaal verschillende dingen. Geboortevlekken zijn meestal goedaardige (niet-kankerachtige) laesies die aanwezig zijn bij de geboorte of zich in de eerste levensjaren vormen.

Kwaadaardige pigmentvlekken, ook bekend als melanoom, zijn kankerletsels die zich overal op de huid kunnen ontwikkelen, maar ze komen het vaakst voor in het gezicht, de hals, de borst, de armen en de benen.

Ook moedervlekken zijn in wezen pigmentvlekken, maar ze zijn meestal ongevaarlijk. Mochten de moedervlekken zich toch op een ongebruikelijke manier ontwikkelen, dan kan het verstandig zijn om alsnog een arts of dermatoloog te bezoeken. Heb je last van witte vlekken op de huid? Druk op de link en lees er meer over.

Melanoom kwaadaardige pigmentvlekken

Als je jezelf zorgen maakt dat je melanoom kwaadaardige pigmentatie heeft, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Een melanoom is de gevaarlijkste vorm van huidkanker, en vroege opsporing is de sleutel tot behandeling. Let ook goed op niet zichtbare delen van je lichaam met een spiegel, voor bijvoorbeeld pigmentvlekken op de rug.

Symptomen van melanoom zijn veranderingen in het uiterlijk van een moedervlek, bloedingen, jeuk of pijn. Als je het vermoeden hebt dat bepaalde vlekken zich op een aparte wijze ontwikkelen, ga dan naar een arts.

Hoe kan kwaadaardige pigmentatie worden behandeld?

Chirurgische excisie is vaak de behandeling van keuze. Vaak zijn de kosten beperkt voor mensen die een beperkte ziektekostenverzekering hebben. Soms, afhankelijk van de kenmerken van de laesie, wil iemand chirurgische excisie vermijden vanwege de kosten of de bijwerkingen.

Meestal zijn er verschillende behandelingen die kunnen worden gebruikt om kwaadaardige pigmentatie doeltreffender te helpen behandelen zonder toevlucht te hoeven nemen tot chirurgische excisie, waaronder lasertherapie en lokale geneesmiddelen, supplementen en pigmentvlekken crèmes op recept.

Deze behandelingen kunnen ontstekingsreacties van laesies verminderen, evenals niet-recept plichtige benzoylperoxideplekkenbehandelingen die de groei van bacteriën remmen. Dit geeft de huidcellen de tijd om goed te genezen, wat roodheid, ontsteking en geïnfecteerde folliculaire kernabcessen vermindert.

Carenschoice voor pigmentvlekken

Pigmentvlekken verminderen en met natuurlijke oplossingen aanpakken? Neem een kijkje naar onze speciaal samengestelde pigmentvlekken pakketten. Hiermee kiest u voor een inner- en uiterlijke behandeling tegen pigmentvlekken op de huid.

Carin Luijsterburg
Huid- en product specialist
Ik hoop dat je geholpen bent met bovenstaande informatie? Een gezonde binnen- en buitenkant staan bij ons hoog in het vaandel, want dan zie je het resultaat en dat telt! Met respect voor mens, dier en natuur werken we voornamelijk met producten op natuurlijke basis.
Pigmentvlekken worden meestal als zeer storend ervaren. We willen graag een egale huid. De enorme verkoop van camouflerende producten bewijst dit. Jammer om je huid te bedekken met dergelijke chemische producten. Beter is de combinatie: goede huidproducten als vitaminesupplementen en cremes mét behandelingen die dit oplossen. Een goed voorbeeld is microdermabrasie (bij lichte vlekken), fruitzuurpeeling of electrische coagulatie.
Carin
Huid- en product specialist

Inhoudsopgave

Kom je er niet helemaal uit?

Extra ondersteuning nodig of zit je nog met wat vragen? Wij helpen je graag samen op weg naar een gezonde levensstijl! 

Carenschoice biedt specialistisch advies welke is afgesteld op de bij u voorkomende symptomen om de kern van het probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *