Pigmentvlekken rug: wat kan je er tegen doen?

Pigmentvlekken op de rug, ook bekend als witte of bruine vlekken, zijn een veel voorkomende huidaandoening die iedereen kan treffen. Ze worden veroorzaakt door een ophoping van melanine, het pigment dat de huid zijn kleur geeft. Hoewel ze meestal onschuldig zijn, kunnen ze ontsierend zijn en soms ongemak veroorzaken.

Wat zijn pigmentvlekken?

Melanine geeft kleur aan onze huid, maar het kan zich ook ophopen op plaatsen waar de huid eronder beschadigd of verwond is. Hoe meer melanine zich ophoopt tijdens een periode, hoe groter de kans dat je na verloop van tijd pigmentvlekken ziet verschijnen op het huidoppervlak.

pigmentvlekken op rug verwijderen

Hoe ontstaan pigmentvlekken op de rug?

Pigmentvlekken op de rug ontstaan door tal van oorzaken, variërend van hyperpigmentatie door melanine tot acne. Hoewel dit soort pigmentvlekken verschilt in grootte, vorm en kleur, blijft de onderliggende oorzaak hetzelfde.

Wat veroorzaakt pigmentvlekken op de rug?

Veel verschillende dingen kunnen pigmentvlekken op de rug veroorzaken. Onderwerpen als huidtrauma, stress, chronische ontsteking, diabetes, veroudering en hormonale stoornissen kunnen leiden tot een ophoping van melanine in bepaalde delen van het lichaam. Zo kunnen er ineens pigmentvlekken op de rug ontstaan zonder dat je het door hebt.

Hoe weet ik of ik pigmentvlekken op mijn rug heb?

Er zijn een paar manieren om vast te stellen of je  pigmentvlekken op je rug hebt. Een daarvan is te zoeken naar bruine of witte vlekken op de huid. Als je veranderingen opmerkt in de kleur, vorm of grootte van deze vlekken, dan is het waarschijnlijk dat je pigmentvlekken hebt.

Een andere manier om het te controleren is door te kijken of de gepigmenteerde plekken zich bevinden op plaatsen waar je in het verleden verwondingen of acne hebt gehad. Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je huid, raadpleeg dan een arts die een diagnose kan stellen.

Voorkomen dat er pigmentvlekken ontstaan

Een van de beste manieren om het ontstaan van pigmentvlekken op de rug te voorkomen is het gebruik van zonnebrandcrème. Zonnebrandcrème kan helpen uw huid te beschermen tegen de schadelijke Uv-stralen van de zon, die de vorming van pigmentvlekken kunnen veroorzaken. Zonnebrandcrème moet elke dag worden aangebracht, ongeacht de weersomstandigheden.

  • Een andere manier om pigmentvlekken te helpen voorkomen is door overmatige blootstelling aan de zon te vermijden. Als je buiten bent, probeer dan zoveel mogelijk in de schaduw te blijven en draag een shirt om je rug te beschermen.

Als je toch voor langere tijd in de zon moet zijn, smeer je dan regelmatig in met zonnebrandcrème. Als je al last hebt van pigmentvlekken op je rug, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te helpen.

Pigmentvlekken op de rug behandelen

Mensen die last hebben van pigmentvlekken op de rug kunnen verlichting vinden door natuurlijke remedies te gebruiken. Een van die middelen is citroensap. Citroensap bevat citroenzuur, dat kan helpen om de huid lichter te maken. Het kan direct op de pigmentvlekken worden aangebracht, of het kan aan een bad worden toegevoegd.

Ook zijn er tegenwoordig tal van verschillende crèmes die de huid voeden met de juiste lichaamseigen stoffen. Deze crèmes kunnen ervoor zorgen dat je huid weer hersteld en de pigmentvlekken op de rug minder goed zichtbaar zullen worden.

Hoe verwijder je pigmentvlekken op de rug?

Pigmentvlekken op de rug verwijderen kan op verschillende manieren en wordt bepaald aan de hand van de ernst van de situatie. Het verwijderingsproces voor hyperpigmentatie op de rug zal namelijk grotendeels afhangen van de oorzaak waardoor de pigmentvlekken in de eerste plaats zijn ontstaan.

Daarnaast hangt het af van jouw huidconditie en het gevoeligheidsniveau voor verschillende behandelingen die beschikbaar zijn als je het onbehandeld laat.

Kunnen pigmentvlekken op de rug kwaadaardig zijn?

De meeste pigmentvlekken op de rug zijn niet kwaadaardig  en hoeven niet behandeld te worden. In sommige gevallen kan de ophoping van melanine echter leiden tot huidproblemen, zoals in het ergste geval kanker. Het is belangrijk dat je een arts raadpleegt als je jezelf zorgen maakt over de gezondheid van uw huid.

Carenschoice voor pigmentvlekken

Pigmentvlekken op de rug verminderen en met natuurlijke oplossingen aanpakken? Neem een kijkje naar onze speciaal samengestelde pigmentvlekken pakketten. Hiermee kies je voor een inner- en uiterlijke behandeling tegen de pigmentvlekken op de rug.

Carin Luijsterburg
Huid- en product specialist
Ik hoop dat je geholpen bent met bovenstaande informatie? Een gezonde binnen- en buitenkant staan bij ons hoog in het vaandel, want dan zie je het resultaat en dat telt! Met respect voor mens, dier en natuur werken we voornamelijk met producten op natuurlijke basis.
Pigmentvlekken worden meestal als zeer storend ervaren. We willen graag een egale huid. De enorme verkoop van camouflerende producten bewijst dit. Jammer om je huid te bedekken met dergelijke chemische producten. Beter is de combinatie: goede huidproducten als vitaminesupplementen en cremes mét behandelingen die dit oplossen. Een goed voorbeeld is microdermabrasie (bij lichte vlekken), fruitzuurpeeling of electrische coagulatie.
Carin
Huid- en product specialist

Inhoudsopgave

Kom je er niet helemaal uit?

Extra ondersteuning nodig of zit je nog met wat vragen? Wij helpen je graag samen op weg naar een gezonde levensstijl! 

Carenschoice biedt specialistisch advies welke is afgesteld op de bij jou voorkomende symptomen om de kern van het probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *