Witte vlekken op huid

Er zijn veel verschillende oorzaken voor witte vlekken op de huid, maar de meest voorkomende is een gebrek aan vitamine D. Dit wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan blootstelling aan zonlicht, en daarom komen ze vaker voor in de winter. Witte vlekken kunnen ook een teken zijn van een schimmelinfectie, en in sommige gevallen kunnen ze een symptoom zijn van een ernstigere gezondheidstoestand.

Als u last heeft van witte pigment vlekken op de huid, is het belangrijk dat u naar een arts gaat om de oorzaak vast te stellen en zo nodig te laten behandelen. De behandeling hangt af van de oorzaak, maar kan bestaan uit het innemen van supplementen of medicijnen, of het gebruik van topische behandelingen. Dit kan namelijk zorgen voor verminderen van de witte jeukende vlekken op de huid.

Wat zijn witte vlekken op de huid?

Witte vlekken op de huid kunnen een van de volgende oorzaken hebben.

  1. De eerste is dat het gaat om blauwe plekken of verwondingen aan de bovenste laag van uw huid, en die kunnen wit uitslaan naarmate uw lichaam die herstelt.
  2. De tweede reden voor deze witte vlekken is vitiligo, dat wordt veroorzaakt door een gebrek aan melanine in deze cellen. Het kan ook genetisch bepaald zijn dat u met deze aandoening geboren bent, maar het is niet blijvend en zal uiteindelijk verdwijnen zodra meer pigment in de plaats komt van wat verloren is gegaan.
witte vlekken op huid

Wat zijn de oorzaken van witte vlekken op de huid?

Wat zijn de oorzaken van witte vlekken op de huid? Witte vlekken op de huid worden door veel dingen veroorzaakt, waaronder veroudering, schade door de zon, brandwonden en erythema multiforme.

De witte vlekken kunnen een leeftijdsgebonden verandering in de huid zijn die “lentineuze acrochordonen” worden genoemd. Acrochordonen zijn bijkomende laesies die verband houden met actinische keratosen. Actinische keratosen worden veroorzaakt door chronische overmatige blootstelling van de huid aan ultraviolette straling (minder dan 20 minuten per dag).

Pigmentvlekken verwijderen is mogelijk. Echter kiest niet iedereen voor dit soort ingrepen of behandelingen. Wanneer de vlekken bijvoorbeeld op de rug of bovenkant van de benen aanwezig zijn. 

Witte vlekken op de huid door veroudering

Bij sommige mensen leidt het ouder worden tot het ontstaan van witte vlekken op de huid. Deze vlekken zijn over het algemeen onschuldig en kunnen na verloop van tijd vervagen, maar ze kunnen ontsierend zijn en sommige mensen een gevoel van zelfbewustzijn geven. Het goede nieuws is dat er een paar dingen zijn die u kunt doen om ze minder zichtbaar te maken.

Een ding om in gedachten te houden is dat witte schilferige vlekken op de huid vaak een gevolg zijn van veroudering. Naarmate we ouder worden, wordt onze huid dunner en verliest haar natuurlijke kleur. Veel mensen beginnen pigmentvlekken op de rug te ervaren. Vaak zonder hinder, want het belemmert het eigen gezichtsveld niet.

Dit komt doordat ons lichaam minder melanine produceert, het pigment dat de huid zijn kleur geeft. Bovendien wordt onze huid naarmate we ouder worden minder elastisch en vatbaarder voor uitdroging. Al deze factoren kunnen leiden tot de ontwikkeling van witte vlekken

Witte vlekken op huid door de zon

Als u last heeft van witte vlekken op de huid na het zonnen kan dit het gevolg zijn van overmatige blootstelling aan de zon. Dit uit zich vaak in witte vlekken op de huid die niet bruinen, ook wel gezicht pigmentvlekken genoemd. Na verloop van tijd kan de ultraviolette straling (UV) van de zon de cellen van de huid beschadigen, waardoor deze kleine en in sommige gevallen grote witte vlekken op de huid kunnen ontstaan.

Vaak zijn pigmentvlekken ook witte vlekken op de huid die, in de meeste gevallen, niet schadelijk of kwaadaardig zijn. De vlekken moet ook niet worden verward met witte vlekken op een verbrande huid die tevoorschijn komen wanneer u er op drukt. Lees hier meer over kwaadaardige pigmentvlekken.

Hoewel deze vlekjes er niet prettig uitzien, zijn ze over het algemeen onschadelijk en zullen ze na verloop van tijd vervagen. Als u zich er echter zorgen over maakt, kunt u altijd naar uw arts gaan voor een diagnose.

Kenmerken van kleine witte vlekjes op de huid

Zoals u nu waarschijnlijk wel weet, zijn kleine witte vlekjes op de huid een veel voorkomend probleem, en ze hebben verschillende oorzaken. In de meeste gevallen is de oorzaak onbekend, maar er zijn enkele dingen die kleine witte vlekjes op de huid kunnen veroorzaken. In sommige gevallen kunnen de vlekjes een teken zijn van een ernstiger probleem.

Het meest voorkomende symptoom van kleine witte vlekjes op de huid is het verschijnen van kleine, ronde vlekjes op de huid. Deze vlekjes kunnen wit of lichtgekleurd zijn en zijn meestal minder dan 1 centimeter in doorsnee. De witte vlekjes op de huid kunnen jeuken of gevoelig aanvoelen, en ze kunnen ook gepaard gaan met huiduitslag.

Hoe kunnen witte vlekken op de huid worden behandeld?

Witte vlekken worden vaak veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Als u ze helemaal wilt vermijden, moet u het hele jaar door zonnebrandcrème en lotion gebruiken!

Als u echt van de witte vlekken af wilt, zijn er ook een paar dingen die u kunt doen:

  • Exfoliëren! Gebruik een soort scrub of lotion en masseer die elke dag in op de witte plek. Smeert u zich daarna in met speciale pigmentvlekken creme.
  • Als u de tijd hebt, smeer er dan aloë vera op. Het is een uitstekende vochtinbrenger en zal uw huid kalmeren.
  • Als u echt van de witte droge vlekken op uw huid af wilt, vraag passend advies! We hebben speciaal samengestelde pakketten waarmee we witte vlekken snel kunnen verhelpen!

Afhankelijk van de ernst van de witte vlekken zijn er een paar mogelijkheden om ze te behandelen. Kies de behandeling die voor u, uw huidtype en uw huidskleur het beste werkt. Een behandeling voor witte vlekken op een donkere huid kan namelijk anders zijn dan een behandeling voor witte vlekken op een getinte huid of lichte huid.

Carenschoice voor pigmentvlekken

Witte vlekken verminderen en met natuurlijke oplossingen aanpakken? Neem een kijkje naar onze speciaal samengestelde pigmentvlekken pakketten. Hiermee kiest u voor een inner- en uiterlijke behandeling tegen witte vlekken op de huid.

Carin Luijsterburg
Huid- en product specialist
Ik hoop dat je geholpen bent met bovenstaande informatie? Een gezonde binnen- en buitenkant staan bij ons hoog in het vaandel, want dan zie je het resultaat en dat telt! Met respect voor mens, dier en natuur werken we voornamelijk met producten op natuurlijke basis.
Pigmentvlekken worden meestal als zeer storend ervaren. We willen graag een egale huid. De enorme verkoop van camouflerende producten bewijst dit. Jammer om je huid te bedekken met dergelijke chemische producten. Beter is de combinatie: goede huidproducten als vitaminesupplementen en cremes mét behandelingen die dit oplossen. Een goed voorbeeld is microdermabrasie (bij lichte vlekken), fruitzuurpeeling of electrische coagulatie.
Carin
Huid- en product specialist

Inhoudsopgave

Kom je er niet helemaal uit?

Extra ondersteuning nodig of zit je nog met wat vragen? Wij helpen je graag samen op weg naar een gezonde levensstijl! 

Carenschoice biedt specialistisch advies welke is afgesteld op de bij u voorkomende symptomen om de kern van het probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *