Rimpels bovenlip: wat zijn de oorzaken en hoe kan ik het voorkomen?

Carenschoice:

Rokerslijntjes, een barcode of plooirok zijn allemaal termen die worden gebruikt voor rimpels op de bovenlip. De rimpels ontstaan door huidveroudering, maar ook door externe factoren. Roken is hierbij ook een van de externe oorzaken die vaak de onderliggende boosdoener is van de rimpels rondom de mond

Je wilt de rimpels natuurlijk zo min mogelijk laten opvallen of zelfs laten verwijderen. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Wat zijn de oorzaken? En hoe kan ik het voorkomen? Dat zijn vragen waar we jou op deze pagina antwoord op gaan geven. Lees je met ons mee?

rimpels bovenlip

Hoe ontstaan rimpels op de bovenlip?

Rimpels op de bovenlip ontstaan allereerst natuurlijk door het huidverouderingsproces. Naarmate we ouder worden zal de aanmaak van collageen jaarlijks met 1% afnemen. Hierdoor wordt de huid slapper worden rimpels in het gezicht zichtbaarder. Zo ook de rimpels rondom het voorhoofd, de mond en op de bovenlip.

Vaak ontstaan de rimpels op de bovenlip bij rokers. Ze gebruiken hun mond namelijk bij het roken van een sigaret. Hierdoor ontstaan er fijne lijntjes die na verloop van tijd steeds minder goed wegtrekken. De lijnen kunnen steeds grover worden waardoor uiteindelijk permanente rimpels zich manifesteren, zelfs in ontspannen staat.

Wat zijn de oorzaken van rimpels op de bovenlip?

We hebben het al in het kort gehad over hoe rimpels op de bovenlip ontstaan, maar wat zijn nou eigenlijk bijkomende oorzaken?

We kunnen de oorzaken onderscheiden van elkaar in genetische- en externe factoren. Beide dragen bij aan de snelheid en ernst van de rimpels, maar de genetische oorzaken kunnen niet worden aangepakt.

Hiervoor zullen we moeten gaan kijken naar de externe oorzaken. Hieronder behandelen we daarom zowel de genetische- als de externe oorzaken van rimpels op de bovenlip, zodat je weet waar het vandaan komt.

Genetisch bepaalde factoren

Helaas kunnen we onze genen niet veranderen, maar we kunnen ze wel beter gaan begrijpen. Onze genen zijn zijn de bouwstenen van ons lichaam die elk een code bevatten over kenmerkelijke eigenschappen van ons lichaam. Bij onze geboorte zijn ze al bepaald en kunnen dus niet worden aangepast, althans nog niet. 

In de genen staat dus ook vastgesteld hoe het verouderingsproces van je huid verloopt. Bij de meeste mensen beginnen de eerste tekenen rond hun 25e jaar te manifesteren. Zo neemt vanaf deze leeftijd de productie van collageen jaarlijks af met 1%.

Collageen is een stof die zorgt voor de structuur, elasticiteit en stevigheid van onder andere huid. Naarmate je ouder wordt zal je daarom merken dat je huid steeds slapper wordt. Hier is dan ook niets aan te veranderen vanuit de genen, maar wel door rekening te houden met andere factoren.

Factoren van buitenaf

Er zijn diverse externe factoren die van grote invloed zijn op de vorming van rimpels op de bovenlip. Een van de grote boosdoeners is hierbij toch wel de zon. Dit komt door de schadelijke UV-straling die een negatief effect heeft op de huidconditie. Zo breekt de straling elastine af en remt het de productie van collageen.

Daarnaast is roken ook een factor die zwaar meeweegt bij rimpels op de bovenlip. Door het veelvuldig gebruik van de mond die samentrekt om een trekje te nemen van de sigaret kunnen lijnen zich op de bovenlip en rondom de mond gaan vormen. Op den duur zullen de lijnen steeds grover worden en zich uiteindelijk ook zichtbaar maken tijdens ontspannen staat.

Naast de belangrijkste externe factoren zijn voeding, slaap en huidverzorging ook van invloed op rimpelvorming. Zo zorgt een goede slaap voor een goed hersteld huid en draagt voeding bij aan de gezondheid van je huid. Verder is de huidverzorging ook goed om bij te houden, aangezien de huidverzorgende producten ingrediënten bevatten die de collageen productie stimuleert en de huid reinigt.

Carenschoice voor rimpels bovenlip

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Rimpels bovenlip natuurlijk verwijderen: is het mogelijk?

Het is op verschillende manieren mogelijk om de rimpels op de bovenlip natuurlijk te verwijderen. Hiervoor moeten we gaan kijken naar de externe factoren die oorzaak zijn van versnelde huidveroudering. Wij hebben hieronder daarom een aantal mogelijke manieren voor je op een rijtje gezet die kunnen helpen om rimpels op de bovenlip te voorkomen of te verminderen.

  • Bescherm je tegen de zon: aangezien de UV-straling van de zon slecht is voor je huid is het verstandig om jezelf hier tegen te beschermen. Smeer je daarom altijd in met zonnebrand of een dagcrème met SPF. Op deze manier blijft je huid beschermt en gezond waardoor rimpels minder kans krijgen om zich te ontwikkelen.
  • Stop met roken: roken is een veelvoorkomende oorzaak van rimpels op de bovenlip. Wij raden je daarom aan om te stoppen met roken om rimpels te voorkomen. Naast dat de spier samentrekkingen van de mond een oorzaak zijn bevat sigarettenrook ook vrije radicalen die slecht zijn voor de gezondheid van je huid.
  • Let op je voeding: voeding is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij rimpels, maar het speelt zeker een grote rol. Veel eten met zout erin kan zorgen voor een slappe en uitgedroogde huid. Hierdoor vormen rimpels zich sneller en versnel je de huidveroudering. In plaats daarvan is verstandig om een vast eetpatroon te ontwikkelen met voldoende gezonde vetten en antioxidanten. Voor antioxidanten zou je eventueel ook voedingssupplementen kunnen gebruiken ter aanvulling.
  • Goede huidverzorging: een gezonde huid begint natuurlijk bij een gezonde levensstijl en een goede huidverzorging. Begin je last te krijgen van verschijnselen van huidveroudering? Dan kunnen huidverzorgende producten helpen bij de verjonging van je huid. De producten zitten namelijk vol van natuurlijke extracten die de productie van collageen stimuleren en de huid goed hydrateren. Hiermee zorg je ervoor dat je huid gezond blijft en het huidverouderingsproces vertraagd wordt.

Rimpels bovenlip verminderen door middel van behandeling

Rimpels op de bovenlip kunnen op verschillende wijze worden verwijderd/verminderd. Hiervoor kun je langs gaan bij een kliniek die speciale behandelingen aanbiedt.

Zo kun je bijvoorbeeld rimpels op de bovenlip laten opvullen door middel van botox of lip fillers. Ook is het in sommige gevallen een mogelijkheid om de rimpels op de bovenlip te laseren. Echter kunnen dergelijke behandelingen vrij prijzig zijn.

Mochten de klinische behandelingen je iets te ver gaan? Dan kun je er ook voor kiezen om de rimpels op de bovenlip te camoufleren middels het gebruik van make- up. Gebruik hiervoor geen droge producten zoals poeders, aangezien deze zich kunnen gaan vormen in de rimpels.

Wij van Carenschoice zijn echter van mening dat een natuurlijke behandeling beter is voor je huid. Op deze manier behaal je bovendien het beste resultaat en creëer je ook nog eens een gezonder levensstijl. Hierbij is het goed om gebruik te maken van huidverzorgende producten op basis van natuurlijke ingrediënten en extracten.

Carin Luijsterburg
Huid- en product specialist
Ik hoop dat je geholpen bent met bovenstaande informatie? Een gezonde binnen- en buitenkant, dat is waar het om gaat Met respect voor mens, dier en natuur werken we voornamelijk met producten op natuurlijke basis.

Carenschoice advies

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Carin
Huid- en product specialist

Inhoudsopgave

Kom je er niet helemaal uit?

Extra ondersteuning nodig of zit je nog met wat vragen? Wij helpen je graag samen op weg naar een gezonde levensstijl! 

Carenschoice biedt specialistisch advies welke is afgesteld op de bij jou voorkomende symptomen om de kern van het probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Verjong je huid met onze supplementen

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *