Rimpels voorhoofd: hoe kom je er vanaf?

Carenschoice:

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken; voorhoofd rimpels. Tijdens het huidverouderingsproces neemt de productie van collageen en elastine af waardoor de huid minder elastisch wordt. Hierdoor worden expressielijnen steeds beter zichtbaar en zijn ze soms zelfs te zien in ontspannen staat. De rimpels op het voorhoofd worden ook wel eens ooit ‘fronsrimpels’ genoemd, maar de echte ‘fronsrimpel’ bevindt zich tussen de wenkbrauwen in.

Naarmate je ouder wordt kunnen de fijne lijntjes op je voorhoofd steeds grover worden en uiteindelijk zichtbaar worden tijdens een neutrale gezichtsuitdrukking. Dit komt mede doordat de huid slapper wordt en zijn elasticiteit verliest. Maar wat zijn nou precies de oorzaken van de rimpels op het voorhoofd? En wat kan je er tegen doen? Je leest er op deze pagina meer over!

rimpels voorhoofd

Rimpels voorhoofd: wat zijn de oorzaken?

Als we het gaan hebben over de oorzaak van rimpels op het voorhoofd, dan kunnen we een onderscheid maken tussen genetische- en externe oorzaken. Zowel de genetische- als externe factoren dragen evenveel bij aan de vorming van rimpels.

Echter zijn genetische factoren niet te beïnvloeden. Toch is het goed om te weten hoe de vorming van rimpels ontstaan, maar vooral wat je er zelf tegen kunt doen. Daarom gaan we hieronder de verschillende soorten oorzaken met je bespreken.

Genetische oorzaken

Op ten duur krijgen we allemaal te maken met voorhoofd rimpels, aangezien dit genetisch is bepaald. Vanaf je 25e levensjaar neemt de productie van collageen jaarlijks met 1% af. Hierdoor verliest de huid ook elastine en zal de huid minder elastisch worden en dus slapper aanvoelen.

Door het verlies van elasticiteit is de huid niet meer goed in staat om fijne lijntjes en rimpels terug te trekken na het maken van een bepaalde gezichtsuitdrukking. Wanneer je de wenkbrauwen ophaalt zal het lastiger worden voor de huid om de lijntjes weer recht te trekken. Naarmate je ouder wordt gaat het steeds moeizamer en kunnen de fijne lijntjes steeds grover worden.

Helaas kunnen we onze genen niet veranderen en zullen we er allemaal aan moeten geloven dat rimpelvorming nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Wel zijn er externe factoren waar je rekening mee kunt houden om de ernst en de snelheid van rimpels tegen te gaan. In combinatie met onze natuurlijke supplementen behaal je effectieve resultaten!

Externe oorzaken

Naast de genetisch bepaalde kenmerken van ons lichaam zijn er ook externe oorzaken die rimpels op het voorhoofd veroorzaken. Ondanks dat dit allemaal oorzaken zijn met een negatief effect op de huidconditie is het toch een voordeel dat je er zelf iets aan kunt doen.

Het is daarom goed om te weten welke factoren hierbij een rol spelen, zodat je hier op kunt anticiperen en vroegtijdige rimpelvorming kunt voorkomen.

  • UV-straling: de zon is onze belangrijkste bron van vitamine D, maar de UV-straling heeft negatieve gevolgen voor de huid. Zo breekt de straling elastine af en remt het de productie van collageen. Hierdoor gaat je huid er al snel slap uitzien en worden rimpels sneller zichtbaar.
  • Roken: roken is niet alleen in het algemeen slecht voor je gezondheid, maar ook heeft het een negatief effect op de huidconditie. De rook van sigaretten bevat namelijk vrije radicalen die collageen en elastine afbreken waardoor de sluiper wordt. Rimpels krijgen daarom vrij spel om zich te vormen op je gezicht en zo ontstaan ook de zogeheten ‘rokers lijnen’. Daarnaast heb je ook eerder last van een droge en doffe huid.
  • Gezichtsexpressie: veelvuldig en lang fronsen met je wenkbrauwen is ook een oorzaak van rimpels op het voorhoofd. Als je de wenkbrauwen optrekt vormen zich er lijnen op het voorhoofd. Dit komt omdat je de spieren in je voorhoofd aantrekt. Wanneer je dit vaak doet of langdurig kunnen de lijnen steeds grover worden en zich uiteindelijk ook manifesteren in ontspannen staat.
  • Voeding: voeding met veel zout kan ervoor zorgen dat je huid uitdroogt. Hierdoor wordt de kans op rimpels groter en kan het huidverouderingsproces worden versneld. Ook het binnenkrijgen van veel vetten heeft een negatief gevolg op de huidconditie en kunnen daarom beter zoveel mogelijk worden vermeden.
  • Stress: stress ie een best wel belangrijk factor bij rimpels op het voorhoofd. Als je een drukke en gestreste dag hebt gehad is aan te raden om even te ontspannen. Het stofje dat wordt aangemaakt door stress (cortisol) heeft namelijk een negatieve invloed op het vochtgehalte van de huid en de productie van collageen. Zodra dit ook nog eens wordt gecombineerd met een gestreste gezichtsuitdrukking zal het rimpelproces versnellen.

Carenschoice voor rimpels

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Rimpels op voorhoofd voorkomen

Rimpels op het voorhoofd zit natuurlijk niemand op te wachten. Helaas zijn er (nog) geen methodes om het volledig te voorkomen. Vroeg of laat krijgen we er namelijk allemaal mee te maken en daarom moeten we er maar mee leren leven. 

Echter zijn er wel diverse mogelijkheden om het rimpelproces te vertragen. Hierbij is het belangrijk om rekening met bovengenoemde externe factoren. Er zijn namelijk wel degelijk manieren om je huid gezond, elastisch en stralend te houden, en dat allemaal op een natuurlijke wijze. We geven je hieronder daarom een aantal tips om te voorkomen dat de voorhoofd rimpels op vroegtijdige leeftijd zichtbaar worden.

Tip 1: Let op je voeding

Een goed eetpatroon is essentieel voor je gezondheid en het voorkomen van rimpels op je voorhoofd. Maak er een gewoonte van om weinig producten met zout te eten en krijg genoeg gezonde vetten binnen. Maak gebruik van onze supplementen met extra antioxidanten, aangezien dit de productie van collageen stimuleert.

Tip 2: Bescherm je tegen de zon

UV-straling van de zon is een echte boosdoener voor de huid. Het vermindert de productie van collageen en breekt elastine af. Hierdoor gaat de huid slap aanvoelen en bestaat er een grotere kans op rimpelvorming. Bescherm jezelf daarom goed tegen de zon door je in te smeren met minimaal SPF 30. Vermijd daarnaast de zon op het heetste moment van de dag en zoek lekker de verkoeling op bij de airco.

Tip 3: Stop met roken

Aangezien roken slechts is voor je huid kunnen wij iedereen die rookt aanraden om te stoppen. Misschien is het niet heel makkelijk, maar uiteindelijk kan iedereen het. Wanneer je stopt met roken zal je na enkele weken al merken dat je huid wat meer begint te stralen. Dit komt omdat de vrije radicalen, die zich bevindt in de sigarettenrook, de collageen productie niet meer afremmen.

Tip 4: Ontspan jezelf

Na een lange werkdag te hebben gehad is het belangrijk om even tot rust te komen. Wanneer je veel strest kan je huid uitdrogen omdat het stresshormoon ‘cortisol’ de collageen productie afremt. Maak dus tijd voor jezelf en probeer je vooral niet al te druk te maken. Ga bijvoorbeeld lekker in bad liggen om ga een lekker stukje wandelen om tot rust te komen.

Tip 5: Goede huidverzorging

Rimpels op voorhoofd voorkomen begint bij een goede levensstijl, maar natuurlijk ook een goede huidverzorging. Maak er daarom een gewoonte van om iedere dag gebruik te maken van een dagcrème in de ochtend en nachtcrème in de avond. Hiermee hydrateer je het gezicht en wordt de productie van collageen gestimuleerd.

Gebruik eventueel ook een speciale ‘rimpels voorhoofd crème’ om de plek waar het omgaat even goed aan te pakken. Let wel op dat je niet te veel verzorgingsproducten door elkaar gaat gebruiken, want dit kan ten kosten gaan van de effectiviteit van bepaalde huidverzorgende producten. 

Carin Luijsterburg
Huid- en product specialist
Ik hoop dat je geholpen bent met bovenstaande informatie? Een gezonde binnen- en buitenkant, dat is waar het om gaat Met respect voor mens, dier en natuur werken we voornamelijk met producten op natuurlijke basis.

Carenschoice advies

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Carin
Huid- en product specialist

Inhoudsopgave

Kom je er niet helemaal uit?

Extra ondersteuning nodig of zit je nog met wat vragen? Wij helpen je graag samen op weg naar een gezonde levensstijl! 

Carenschoice biedt specialistisch advies welke is afgesteld op de bij jou voorkomende symptomen om de kern van het probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Verjong je huid met onze supplementen

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *