Rimpels verminderen en voorkomen

Carenschoice:

Rimpels, we krijgen er op ten duur allemaal een keer last van. Rond de leeftijd van 30 jaar zien we dit natuurlijke verschijnsel meestal al ontstaan. Het zijn de tekenen van algemene ouderdom, maar het liefst wil je dit natuurlijk zo lang mogelijk voorkomen. Echter kun je er nooit volledig aan ontkomen.

Wel kun je ervoor zorgen dat je huid langer blijft stralen door middel van goede uiterlijke verzorging. Hier kun je bijvoorbeeld bepaalde crèmes of serums voor gebruiken om de huid goed te hydrateren. Daarnaast is het schoonmaken van je gezicht ook al een goede manier om snelle rimpelvorming tegen te gaan. Op deze pagina vertellen we jou daarom meer over de oorzaken en het behandelen van rimpels.

rimpels

Wat is de oorzaak van rimpels?

Rimpels ontstaan door algemene huidveroudering dat meestal rond de leeftijd van 30 jaar begint op te treden. De productie van onder andere collageen en de aanmaak van elastine weefsels worden rond deze leeftijd namelijk vertraagd. Hierdoor wordt de huid uiteindelijk slapper en zal je sneller strepen en fijne lijntjes zien ontstaan. Niemand, maar dan ook echt niemand ontkomt aan dit proces van algemene huidveroudering.

Daarnaast zijn er wel nog externe factoren die ook een rol kunnen spelen in de oorzaak van rimpels. Hierbij draait het voornamelijk om factoren die extra invloed hebben op het verouderingsproces. Denk hierbij aan:

 • De zon
 • Alcohol
 • Roken
 • Hormonale afwisselingen
 • Stofwisseling

Waar zien we rimpels vaak ontstaan?

In de meeste gevallen zullen de eerste tekenen van ouderdom zich voordoen in het gezicht. Op een leeftijd van 70 jaar zien we vaak ook dat er veel rimpels in het gezicht van een persoon zijn gevormd. Hier is niets tegen te doen dan alleen het te accepteren van het feit dat je ouder wordt.

Er is wel een verschil tussen mannen en vrouwen qua plekken waar de rimpels ontstaan. Zo hebben mannen voornamelijk last van rimpels in het gezicht, terwijl er bij vrouwen ook nog rimpelvorming ontstaat in het decolleté.

Hieronder bespreken we de meest voorkomende plaatsen van rimpelvorming in het kort:

Rimpels rondom de ogen

Rimpels rondom de ogen zijn meestaal de eerste rimpels dien we zien ontstaan. Ze worden ook wel ‘lachrimpels’ of kraaienpootjes genoemd en ontstaan doordat de huid vocht en elasticiteit verliest. Door het lachen vormen er lijntjes die naarmate verloop van tijd steeds dieper kunnen komen te zitten.

Daarnaast kunnen er ook rimpels onder de ogen ontstaan. Dit is vaak het gevolg van een huid die niet voldoende wordt gehydrateerd en daardoor elasticiteit verliest. Oorzaken hiervan kunnen zijn dat je vaak voor de computer zit of veelvuldig met je ogen knijpt, door bijvoorbeeld het zonlicht.

Rimpels op het voorhoofd

We zien ze liever niet ontstaan, maar op een bepaald moment in je leven zal je eraan moeten geloven: rimpels op het voorhoofd. Naarmate je ouder begint te worden zal de huid minder elastisch zijn en kunnen er rimpels op het voorhoofd ontstaan door regelmatige bewegingen van de spieren. Dit is dan ook de reden waarom de rimpelvorming op je voorhoofd ook wel ‘fronsrimpels’ worden genoemd.

Bij het trekken van een verbaasde blik worden de rimpels zichtbaar en zullen steeds dieper in de huid komen te zitten, totdat er rimpellijnen ontstaan. Hou ouder je wordt, hoe duidelijker ze te zien zijn, aangezien de huid steeds droger en minder elastisch wordt.

Rimpels op de bovenlip

Ook rondom de mond, en met name op de bovenlip, zien we naarmate je ouder wordt rimpels en lijnen ontstaan. Maar hoe kan dit nou precies, want je maakt niet veel bewegingen met je bovenlip? Klopt, de meeste mensen althans niet, maar rokers gebruiken bewegen hun bovenlip wel degelijk. Vandaar dat rimpels op de bovenlip over het algemeen vaak sneller ontstaan bij rokers.

Rimpels in het decolleté

Voor vrouwen zijn rimpels in het decolleté vaak niet heel aangenaam. Dit omdat ze er natuurlijk gewoon jong uit willen zien. Toch is rimpelvorming in het decolleté in de meeste gevallen niet te voorkomen, maar zeker wel te verminderen.

Een van de grootste oorzaken van rimpelvorming in het decolleté is het slapen op je zij. Vandaar dat het vaak ook ‘slaaprimpels‘ worden genoemd. Een van de oplossingen zou bijvoorbeeld kunnen zijn om op je buik of rug te slapen, maar dat is niet altijd even prettig voor iedereen. Gelukkig zijn er ook nog andere manieren om rimpels te verminderen.

Carenschoice voor rimpels

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Wat bevordert rimpelvorming?

Om de vraag “wat helpt tegen rimpels?” goed te kunnen beantwoorden kunnen we de vraag ook omdraaien. Daarom gaan we in dit stuk juist vertellen wat factoren zijn die rimpelvorming bevorderen. Als je hier namelijk meer over weet kun je er op gaan letten en hele erge rimpels voorkomen.

Helaas kun je niet volledig ontkomen aan rimpelvorming, want op ten duur zal je huid een verouderingsproces ondergaan wat niet tegen te houden is. Wel is het natuurlijk altijd een optie om rekening te houden met bepaalde oorzaken. We vertellen jou er hieronder graag wat meer over:

Roken is een boosdoener

Oxidatieve stress is een onderliggende factor van huidveroudering die kan optreden door onder andere roken. Daarbij wordt de huidstructuur beschadigd en zal rimpelvorming eerder ontstaan.

Daarnaast zal het collageen en het elastine weefsel in de huid ook beschadigen door sigaretten. Dit is namelijk een gevolg van de chemische stoffen en nicotine in sigaretten die je inhaleert. Uiteindelijk zal dit leiden tot verslapping van de huid en dus ook snellere rimpelvorming.

De zon is niet altijd even lekker

Alhoewel het erg lekker is om in de zon te zitten is dat het niet per se voor je huid. Wanneer je de huid onbeschermd blootstelt aan het zonlicht (UV-straling) zal dit een negatief gevolg hebben voor het collageen in de huid. Bovendien is het ook schadelijke voor het elastine weefsel, waardoor je huid verslapt en de kans op rimpels groter zijn. Gebruik daarom ook altijd een goede dagcrème en overweeg daarbij een voedende nachtcrème.

Verminderende huidfunctie

De grootste oorzaak van bevordering van rimpelvorming blijft toch het verminderen van de huidfunctie. Dit ontstaat bij ieder persoon naarmate hij/zij ouder begint te worden. Sommige plekken, met name in het gezicht worden dan steeds droger, waardoor de huid gevoeliger wordt voor rimpelvorming.

Mede door een verminderde productie van collageen en hyaluronzuur in de huid zal er verslapping optreden. Ook zal de huid droger zijn en uiteindelijk dus meer ruimte geven voor rimpels.

Wat helpt tegen rimpels?

Niemand kan rimpels voorkomen, maar je kunt wel rimpels verminderen. Vroeg of laat krijgen we er toch écht mee te maken en zullen we er mee moeten leren leven. Toch zijn er verschillend manieren om rimpelvorming te verminderen en/of uit te stellen. We geven je daarom een aantal tips om een snel verouderingsproces van de huid tegen te gaan.

1. Hydrateer de huid voldoende

Een veel voorkomende oorzaak van rimpels blijft toch een droge huid. Het is daarom aan te raden om een goede gezichtsreiniger te gebruiken om de huid goed te blijven hydrateren. 

Daarnaast kan te warm douchen ook een oorzaak zijn van een droge huid. Heet water droogt namelijk de huid uit en daarom kan het slim zijn om niet te heet te douchen.

2. Stoppen met roken

Roken is natuurlijk in het algemeen erg slecht voor je gezondheid. Bovendien bevorder je hiermee zelfs de kans op rimpels, aangezien nicotine en andere chemische stoffen in een sigaret elastine weefsels en collageen afbreken. Dit resulteert uiteindelijk in een slappe huid, waardoor de kans op rimpelvorming sterk wordt beïnvloed. Daarbij niet vergeten dat je naast een slappe, ook een doffe huid krijgt van het roken.

3. Bescherming tegen de zon

Wil je echt graag rimpels verminderen? Dan raden wij je aan om je huid goed tegen de UV-straling van de zon te beschermen. Deze vorm van straling draagt namelijk bij aan de afbraak van elastine weefsels in de huid, wat uiteindelijk resulteert in een slappe huid. 

De zon kan om deze redenen erg schadelijk zijn voor de huid en vroegtijdige rimpelvorming bevorderen. Het is daarom aan te raden om jezelf goed te beschermen tegen de zon door middel van zonnebrand of een crème met SPF (Sun Protection Factor).

4. Een goede slaaphouding

Volgens een studie van het AAD (American Academy of Dermatology) kan slapen in bepaalde slaaphoudingen rimpels veroorzaken. Er wordt in dit onderzoek geconcludeerd dat als je op je buik slaapt er sneller rimpelvorming ontstaat op je voorhoofd.

Ook op je zij slapen kan gevolgen hebben voor rimpelvorming rondom de kin en wangen. Heb je volgens deze studie dus een ‘slechte’ slaaphouding? Draai je dan ‘s nachts zeker om in bed.

5. Goede eetgewoontes 

Voeding heeft meer invloed op rimpelvorming dan je zou denken. Het is bijvoorbeeld goed om zoveel mogelijk suikers te vermijden en juist zoveel mogelijk voeding te eten dat rijk is aan antioxidanten. Daarnaast zijn Omega-3 vetzuren ook goed voor de huid en bevorderen ze de productie van elastine weefsels en collageen. Hieronder volgt een overzicht van voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan een gezonde, jeugdige huid.

 1. Groene bladgroenten: Spinazie, boerenkool en andere groene bladgroenten zijn rijk aan vitamine A en C, antioxidanten die de huid beschermen tegen schade door vrije radicalen.

 2. Tomaten: Tomaten zijn rijk aan lycopeen, een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen UV-stralen.

 3. Avocado’s: Avocado’s zijn rijk aan gezonde vetten, vitamine E en C, die de huid hydrateren en beschermen tegen schade door vrije radicalen.

 4. Vis: Vette vis zoals zalm, tonijn en makreel zijn rijk aan omega-3 vetzuren, die ontstekingen in het lichaam verminderen en de huid hydrateren.

 5. Noten: Noten zoals amandelen, walnoten en pecannoten bevatten vitamine E, een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen schade door vrije radicalen.

 6. Zoete aardappelen: Zoete aardappelen zijn rijk aan bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A, wat de huid beschermt tegen schade door vrije radicalen en de productie van nieuwe huidcellen stimuleert.

 7. Water: Voldoende water drinken is belangrijk om de huid gehydrateerd te houden en de vorming van rimpels te voorkomen.

Een gezonde voeding kan dus bijdragen aan een gezonde, jeugdige huid. Het is echter belangrijk om te onthouden dat voeding slechts één aspect is van een gezonde levensstijl en dat het belangrijk is om ook regelmatig te bewegen, voldoende te slapen en stress te verminderen om de huid gezond te houden.

Kan je rimpels wegwerken?

Het is zeker een mogelijkheid om rimpels weg te werken, maar het verminderen is natuurlijk altijd beter. Je kunt bijvoorbeeld rimpels wegwerken door middel van make-up. Echter is make-up ook niet altijd even goed voor de huid. Daarom raden wij je toch aan om bovenstaande tips te gebruiken om vroegtijdige rimpelvorming uit te stellen.

Daarnaast hebben we een aantal supplementen die uitermate goed helpen om rimpels te verhelpen, om je nog beter van dienst te zijn hebben we deze supplementen in voordelige maandelijks pakketten samengebracht. Je ontvangt iedere maand precies wat je nodig hebt, tegen een scherpere prijs.

Carin Luijsterburg
Huid- en product specialist
Ik hoop dat je geholpen bent met bovenstaande informatie? Een gezonde binnen- en buitenkant, dat is waar het om gaat Met respect voor mens, dier en natuur werken we voornamelijk met producten op natuurlijke basis.
Een effectieve manier om rimpels te verminderen en te voorkomen is door je huid goed te beschermen tegen de zon en te stoppen met roken. UV-straling is een belangrijke oorzaak van rimpels, dus het is van essentieel belang om een zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken en een hoed of pet te dragen als je naar buiten gaat. Roken versnelt de veroudering van de huid en beschadigt het collageen, waardoor de huid sneller rimpels krijgt. Stoppen met roken kan daarom helpen om de vorming van rimpels te vertragen en de huid er langer jong en gezond uit te laten zien.
Carin
Huid- en product specialist

Inhoudsopgave

Rimpels verhelpen met onze natuurlijke supplementen

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *