Rosacea

Carenschoice:

De huidaandoening rosacea is een vervelende aandoening die voornamelijk voorkomt bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Het is te herkennen aan een verdeelde roodheid in het gezicht. Dit kan ervoor zorgen dat het net lijkt alsof je bloost of juist alsof je net hebt gesport. Voor de meeste personen is dit erg vervelend en dat snappen wij wel.

Gelukkig is de huidaandoening te behandelen en kun je de ernst verminderen. Wij vertellen jou daarom graag wat meer over de oorzaken, mogelijke behandelingen en leggen precies uit wat rosacea precies is. Op deze manier hopen wij jou voldoende te informeren over de aandoening, zodat je weet hoe je ermee om moet gaan.

rosacea

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische huidaandoening in het gelaat waardoor je een rood gezicht krijgt. Dit komt omdat de huid barrière bij deze aandoening is verzwakt waardoor de huid gevoeliger is voor invloeden van buitenaf. Hierdoor ontstaan er sneller ontstekingsreacties die resulteren in rode vlekken. Ook worden de bloedvaatjes onder het huidoppervlak beter zichtbaar waardoor de roodheid in het gezicht nog erger wordt.

Daarnaast is er bij de aandoening sprake van terugkerende bloosaanvallen waarbij de roodheid tijdelijk verergert. Puistjes en bultjes worden op dat moment beter zichtbaar. Vaak wordt rosacea vergeleken met couperose, maar dat klopt niet helemaal. Bij couperose is er namelijk geen sprake van bultjes en puistjes, maar slechts de roodheid in het gelaat.

Hoe herken je de aandoening en wat zijn de klachten?

Rosacea kom het vaakst voor vrouwen en kan al rond het 30e jaar optreden. Natuurlijk kan het ook op latere leeftijd beginnen. Mocht je twijfelen of je het hebt of weten hoe je het kut herkennen? Neem dan onderstaande punten door. Bij rosacea heb je meestal last van 1 of meer van deze klachten:

 • Je hebt opeens een rood gezicht en last van blozen;
 • Je hebt constant een rood uitgeslagen gezicht;
 • Je hebt last van bultjes en puistjes;
 • Kleine bloedvaatjes worden zichtbaar in het gezicht (couperose).

Naast de algemene rosacea symptomen heeft ongeveer de helft van de personen met de aandoening ook last van oogklachten. Vaak worden deze veroorzaakt door bepaalde ontstekingen, zoals:

 • Oogontsteking: je hebt last van rode ogen (of één rood oog) en er kan slijm of pus in de ogen zitten;
 • Hoornvliesontsteking: je hebt veel pijn aan het oog en de pijn wordt erger wanneer je in het licht kijkt. In dit geval is het aan te raden om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan;
 • Ooglidontsteking: de randen rondom de ogen zijn rood, dik en gevoelig. Meestal heb je ook last van droge, jeukende, schilferende en geïrriteerde ogen;

Verder zijn er ook nog een aantal klachten die slechts bij een klein deel van de mensen met rosacea voorkomen, waaronder:

 • Je hebt pijn aan de huid in het gezicht wat wordt verergert bij warmte of aanraken;
 • Je hebt meer bindweefsel in de huid dan anderen waardoor de huid harder aanvoelt. Dit komt vaker voor bij oudere mannen en voor vrouwen is de kans heel klein;
 • Er zit te veel vocht in de huid wat ook wel ‘oedeem’ wordt genoemd.

Carenschoice voor couperose

Dit is een serieus probleem; kies daarom een pakket. Deze is zo voor je samengesteld dat je gezondheid en huid een veel betere conditie krijgt. Kies je liever een los supplement, kijk dan eens bij darmgezondheid en darmproblemen. Als huidverzorging zou ik kiezen voor een goed serum van Skin Cosmetics om de beschadigde huid te verzorgen zoals VitaminBooster, Calm&Cool serum of HydraBooster

Oorzaak van rosacea

Hoewel de precieze oorzaak van rosacea nog voor een groot deel onbekend is, weten we wel dat de roodheid ontstaat door een aangetaste huid barrière. Hierdoor is de huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf en ontstaan er sneller ontstekingsreacties in de huid. Dit resulteert in een verdeelde roodheid in het gelaat wat voor veel personen een ernstig probleem kan vormen op het gebied van uiterlijk.

Als we dieper gaan kijken in onze huid vinden we allerlei verschillende soorten micro-organismen, bacteriën en schimmels. Eén van deze microben is de ‘Demodex mijt’.

Bij personen met rosacea is aangetoond dat de Demodex mijt tot wel 20 keer meer aanwezig is in de huid en aanleiding geeft tot sneller ontstekingsvorming in de huid. Ondanks dat het misschien raar klinkt hebben wij de bacteriën en schimmels wel degelijk nodig voor een gezonde huid.

Rosacea rond de neus, ogen en wangen

Rosacea in het gezicht is erg vervelend, aangezien het niet altijd wordt herkend door anderen. Vaak denken mensen dat iemand net heeft gesport of aan het blozen is, terwijl dit niet het geval. Als persoon kan dit een vervelende gedachte zijn waardoor je wellicht niet zo graag in het openbaar bent.

Echter is dit een veel voorkomende probleem van mensen met deze huidaandoening. Het vervelende is natuurlijk dat het zich uit in het gelaat waarbij de neus, wangen en het gedeelte rondom de ogen het hardst worden getroffen.

Wat te doen tegen rosacea?

Je weet nu waarschijnlijk wel dat rosacea de huid aantast en dat het vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Maar wat kun je er nu eigenlijk tegen doen?

Er zijn diverse zaken waar je rekening mee kunt houden om de ernst van de aandoening te beperken. Hierbij moeten we gaan kijken naar de factoren die de roodheid en irritatie van de huid verergeren.

Daarnaast kan in het sommige gevallen ook slim zijn om een bezoek te brengen aan de huisarts. Verder is het goed om te weten dat dergelijke rosacea behandeling duurt wel enkele weken tot maanden.

Om je een duidelijker beeld te geven willen we jou graag meer vertellen over wat je zelf kunt doen en welke behandelingen er eventueel mogelijk zijn. Zo kun je voor jezelf bepalen wat het beste is voor jou en waar jij jezelf het prettigst bij voelt.

Wat kan ik zelf doen?

Er diverse invloeden van buitenaf waar je huid wellicht extreem op reageert als je last hebt van rosacea.

Het is daarom belangrijk om je eigen klachten te herkennen en te weten waar het vandaan komt. Op deze manier kun je jezelf namelijk beschermen tegen bepaalde invloeden of ze zelfs vermijden. Zo kan de ernst van de klachten vaak al worden verminderd door de volgende tips op te volgen:

 • Maak dagelijks gebruik van een hydraterende crème die niet vet is;
 • Probeer zonlicht (UV-straling) in het gezicht zoveel mogelijk te vermijden en gebruik zonnebrandcrème die beschermt tegen UVA en UVB met factor 15 of hoger;
 • In veel gevallen kunnen de zogeheten ‘groen getinte crèmes’ helpen om de roodheid tegen te gaan.
 • Vraag bij jouw apotheek na welke middelen je het beste kunt gebruiken;
 • Gebruik geen zeep houdende producten voor het gezicht, maar gebruik in plaats daarvan een hydraterende crème voor na het douchen;
 • Heb je ook klachten aan je ogen? Zorg dat je de ogen goed verzorgd door middel van speciale oogdruppels. Eventueel ook slim om te doen als je geen klachten hebt;
 • Douche of baadt niet te heet, aangezien dit kan zorgen voor een ernstigere roodheid en de kans op een droge huid groter wordt;
 • Let op met make-up: mochten de klachten na het gebruik van make-up erger worden? Gebruik dan geen make-up of ga op zoek naar make-up die geen klachten met zich meebrengt.

Rosacea behandeling

Rosacea in een lichte vorm hoeft meestal niet direct behandeld te worden. Wel kun je rekening houden met de hierboven genoemde tips om de ernst te verminderen.

Mocht je echter toch een ernstige of milde vorm van rosacea hebben? Dan kan een behandeling oplossing bieden. Hieronder vertellen we jou er graag meer over zodat je weet welke crème voor rosacea wat doet.

 • Metronidazol: metronidazol is een crème die kan worden voorgeschreven door de huisarts voor verschillende doeleinden. Het is hierbij van belang om de crème tweemaal daags op het gezicht te smeren. Vervolgens weet je meestal na 8 tot 12 weken of het middel goed heeft gewerkt;
 • Azelaïnezuur: azelaïnezuur is een middel dat vaak wordt voorgeschreven voor personen met een huidaandoening. De crème brengt weinig bijwerkingen met zich mee en na 8 tot 12 weken is het resultaat goed te zien;
 • Ivermectine: Ivermectine is ontstekingsremmend middel dat in de vorm van een crème kan aan worden gebracht op de huid. Dit middel smeer je eenmaal daags uit op het gezicht waarna je binnen 8 tot 12 weken kunt zien of het heeft gewerkt. Houd er wel rekening mee dat dit middel niet mag worden gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Wellicht is het je opgevallen dat de werking van de crèmes pas na 8 tot 12 weken zichtbaar wordt. Mocht je erachter komen dat de crème niet heeft gewerkt? Breng dan opnieuw een bezoek aan de huisarts en vraag naar een andere crème. Eventueel kunnen er door de huisarts ook pillen met doxycycline voorgeschreven worden, afhankelijk van de ernst.

Carenschoice heeft pakketten samengesteld om rosacea tegen te gaan vanuit de binnen- en buitenkant. Wil je meer advies over de werking van de middelen in onze pakketten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen zodat we samen naar de beste oplossing kunnen kijken.

Carin Luijsterburg
Huid- en product specialist
Ik hoop dat je geholpen bent met bovenstaande informatie? Een gezonde binnen- en buitenkant staan bij ons hoog in het vaandel, want dan zie je het resultaat en dat telt! Met respect voor mens, dier en natuur werken we voornamelijk met producten op natuurlijke basis.
Een chronische ontsierende huidziekte, welke een chronische aanpak verdiend. Voor resultaat moet je echt commitment tonen!!

De huid laat je zien hoe (on-)gezond je bent. Hier telt absoluut, start eerst van binnenuit om je gezondheid op peil te krijgen en daarmee dit huidprobleem aan te pakken. De buitenkant kun je met behandelingen als (bio)peelingen en elektrische coagulatie aanpakken. Bescherm de huid met parfum- en alcoholvrije serums en crèmes. En zorg extra voor goede hygiëne
Carin
Huid- en product specialist

Inhoudsopgave

Kom je er niet helemaal uit?

Extra ondersteuning nodig of zit je nog met wat vragen? Wij helpen je graag samen op weg naar een gezonde levensstijl! 

Carenschoice biedt specialistisch advies welke is afgesteld op de bij jou voorkomende symptomen om de kern van het probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Natuurlijke oplossingen voor rosacea

Los ook deze problemen op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *